Historisk arkiv

Antallet lærekontrakter økt med en tredjedel på 25 dager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Nr. 56/96

08.08.1996

Reform 94 - status pr 25.07.96:

Antallet lærekontrakter økt med en tredjedel på 25 dager

Arbeidet med å skaffe lærlingplasser har pågått for fullt i juli. Fylkeskommunenes rapporter pr. 25 juli viser at ca 8000 kontrakter er inngått når samtlige fylkeskommuner er medregnet. Dette er en økning på 30 pst eller 1874 kontrakter fra 1. til 25. juli. Halvparten av søkerne har nå fått læreplass.

I et stort antall fag har alle som ønsker det fått plass, og i underkant av halvparten av fagene utgjør de uten plass mindre enn en klasse på landsbasis.

Det er noen få fag som skiller seg ut med et stort antall søkere som ikke har fått lærlingkontrakt. Halvparten av søkerne uten plass er søkere til ni slike fag. Av de fagene som skiller seg ut er Bilmekaniker-, Barne- og ungdomsarbeider-, Elektriker- og Omsorgsarbeiderfaget. For hvert av disse fagene er det mellom 6 og 700 færre lærekontrakter enn behovet.

-Dette viser at verken fylkeskommunene eller bedriftene har lagt inn årene når det gjelder å skaffe lærlingplasser, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Reidar Sandal i en kommentar. Utviklingen de siste ukene gir grunn til optimisme, men det haster. Jeg regner med at arbeidsgiverne i både privat og offentlig sektor tar et siste krafttak slik at behovet for skoleplasser blir minst mulig, sier Sandal.


Lagt inn 8 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen