Historisk arkiv

Arbeidsdeling innenfor økonomisk-administrative fag ved statlige høgskoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 069-96
25. september 1996

Arbeidsdeling innenfor økonomisk-administrative fag ved statlige høgskoler

  • Det bør stilles strengere krav til innholdet i de økonomisk-administrative studiene av hensyn til kvaliteten på utdanningen.
  • Vurdering av arbeidsdeling, satsingsområder og knutepunktfunksjoner i Norgesnettet bør gjøres på bakgrunn av fagmiljøenes kompetanse, størrelse og sammensetning.
  • Studiemodellene bør harmoniseres med tanke på innføring av ny grad for treårige studier i økonomisk-administrative fag ved statlige høgskoler.
  • graden diplomøkonom for treårig utdanning som oppfyller visse faglige kriterer blir foreslått innført.
  • 7 av 20 høgskoler som idag tilbyr en økonomisk-adminsitrativ utdanning oppfyller ikke ønsket kvalitet og kompetanse for å kunne tilby studier innen fagområdet.

Dette er noen av hovedkonklusjonene i en innstilling som et utvalg leverte til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i midten av september. Utvalget har utredet spesialisering og arbeidsdeling mellom de statlige høgskolene som tilbyr utdanning innen økonomisk-administrative fag. Utvalget ble oppnevnt av Det norske høgskolerådet etter initiativ fra KUF. Dekanus Svenn Are Jenssen ved Høgskolen i Bodø har ledet utvalget, som ellers har bestått av representanter fra statlige høgskoler og studentene.

Utvalget er ett av de fire som ble oppnevnt for å gå gjennom sentrale yrkesrettede utdanninger ved de statlige høgskolene. Bakgrunnen for arbeidet er ønsket om styrket kvalitet og mer effektiv ressursutnyttelse gjennom samarbeid og arbeidsdeling innenfor Norgesnettet for høgre utdanning og forskning.

Utvalget slår fast at det eksisterer et bredt spekter av studietilbud og at det er store ulikheter mellom institusjonene når det gjelder de økonomisk-administrative fagene . Undervisningen for disse fagene skal som all høgre utdanning være forskningsbasert. På grunnlag av data om størrelse og forskningskompetanse ved høgskolenes fagstab har utvalget klassifisert institusjonene i ulike grupper. Utvalget mener at en stor del av høgskolene må rustes opp før det kan forsvares at de tilbyr økonomisk-administrativ utdanning. Av de 20 høgskolene som tilbyr toårig økonomisk-administrativ utdanning etter fastsatt rammeplan, mener utvalget at 7 av disse ut fra de kriterier som er lagt til grunn i øyeblikket ikke har ønsket kvalitet og kompetanse for å kunne tilby studier innenfor fagområdet. Dette er høgskolene i Bergen, Oslo, Sogn og Fjordane, Stord/Haugesund, Tromsø, Vestfold og Ålesund. Utvalget mener det må gjennomføres en betydelig kompetanseutvikling dersom miljøene skal opprettholdes.

Innstillingen skal nå behandles i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

Lagt inn 26 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen