Historisk arkiv

Kompetansen ved helse- og sosialfaglige utdanninger må heves

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 074-96; 03.10.96

Utvalg foreslår:

Kompetansen ved helse- og sosialfaglige utdanninger må heves

Det er for lav formell kompetanse blant fagpersonalet i helse- og sosialfag ved høgskolene. Av totalt ca. 1400 ansatte er halvparten høgskolelærere uten hovedfag. Det er derfor nødvendig med tiltak for å heve kompetansen.

Dette mener et utvalg som har utredet fagprofil og arbeidsdeling innenfor de helse- og sosialfaglige utdanningene i Norge. Utvalget leverte sin innstilling til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet i slutten av september. Utvalget har bestått av representanter for undervisningsinstitusjoner, studenter og brukere og har vært ledet av høgskoledosent Anne Marie Støkken fra Høgskolen i Bodø.

Utvalget er ett av fire som er oppnevnt for å gå gjennom sentrale yrkesrettede utdanninger ved de statlige høgskolene. Bakgrunnen for arbeidet er ønsket om styrket kvalitet og mer effektiv ressursutnyttelse gjennom samarbeid og arbeidsdeling innenfor Norgesnettet for høgre utdanning og forskning.

De helse- og sosialfaglige utdanningene har i dag stor underkapasitet på studieplasser både i forhold til etterspørselen i arbeidsmarkedet og søkningen til studiene. Utvalget peker likevel på at det har skjedd en stor kapasitetsoppbygging på grunnutdanningene de senere årene, og at det på lengre sikt vil være aktuelt å overføre noe av denne kapasiteten til videreutdanning.


Kontakt:

Leder i utvalget Anne Marie Støkken, tlf. 38 01 56 70

Lagt inn i 3 Okt. 96 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen