Historisk arkiv

Seks av ti ungdommer har ikke fått lærlingplass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Nr. 52/96

11.07.1996

Reform 95 - status pr. 1.07.96:

Seks av ti ungdommer har ikke fått lærlingplass

Bare 6115 av over 16 000 søkere har fått lærlingplass, viser tall fra fylkeskommunene pr. 1. juli. I underkant av 10 000 stod uten tilbud om avsluttende fagopplæring i bedrift.

-Dette er urovekkende, sier statssekretær Astrid Søgnen i en kommentar. Bedriftene har fått det de har bedt om i Reform 94. De har vært aktivt med i utformingen av en ny fagopplæring. De har forpliktet seg til å ta sin del av ansvaret for å gi ungdom en kvalitativ god fagopplæring i tråd med næringslivets behov. Nå må de stå ved sine løfter og ikke svikte ungdommen som har satset på en fagutdanning. Det slår tilbake på næringslivet selv, som på sikt vil bli stående uten de fagarbeiderne de uttrykker at de har behov for, sier Søgnen videre.

Pr. 1. juli har fylkene tegnet ca. 15.500 intensjonsavtaler med bedrifter. 9440 av disse er forløpig ikke innfridd. Tømrerfaget er et av fagene som har innfridd bare ca. 50% av intensjonsavtalene. Det er tegnet 983 intensjonsavtaler og 500 av disse er innfridd. Dette er betenkelig for en bransje som de siste årene har signalisert et stort behov for fagarbeider.

I kokkfaget står 50 % av søkerne uten lærlingplass. I plate- og sveisfaget er det tilsammen inngått 683 intensjonsavtaler og bare 215 av disse er innfridd.

De to store nye lærefagene i kommunal sektor, barne- og ungdomsarbeidefaget og omsorgsfaget har i utgangspunktet stor mangel på intensjonsavtaler, men har langt på vei fått omgjort de intensjonsavtalene som de hadde til lærlingplasser. Fortsatt mangler tilsammen i overkant av 1600 lærlingplasser tilsammen i disse to fagene.

Fylkeskommunene arbeider for fullt med planlegging av alternative skoletilbud for de ungdommene som blir stående uten lærlingplass, og kan ikke vente i det uvisse med å få innfridd intensjonsavtaler. Statssekretær Søgnen understreker at det haster for både fylkene og ungdommen å få klart svar fra bedriftene hva de har å forholde seg til. -Det vil være lite tilfredsstillende for alle parter å oppleve at avtaler blir innfridd etter at ungdom har tatt fatt på siste del av opplæringen i skole. Fylkeskommunene må stå ved sine forpliktelser i forhold til den rett ungdommen har til videregående opplæring,sier Søgnen.

Departementet registrer at det kommer inn avtaler fra bedriftene fortløpende. I siste uke av juni kom det inn ca. 1000 avtaler. En kort status fra seks fylker viser at det i første uke av juli er kommet inn tilsammen ca. 380 avtaler i disse seks fylkene.Bevegelsene gir grunn til en viss optimisme.


Lagt inn 11 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen