Historisk arkiv

F-009-95

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Vedr Hovedavtalens permisjonsregler - Skoleverket (13.01.95)

Rundskriv F-009-95

Saksnr. 95/371

13.01.1995

Statens utdanningskontorer Kommuner Fylkeskommuner

Vedr Hovedavtalens permisjonsregler – Skoleverket

Kirke,- utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) viser til rundskriv F-59-94. I rundskrivet er det presisert at Hovedavtalens bestemmelser, inkl. tilpasning av del I, skal følges fullt ut. I forbindelse med dette har departementet mottatt henvendelser vedrørende praktisering av Hovedavtalens permisjonsregler i Del II, kap. 9 §§ 33-35

KUF vil derfor, i samråd med Administrasjonsdepartementet, presisere hvordan reglene i Hovedavtalens Del II, §§ 33-35 skal praktiseres:

1. Etter Hovedavtalens § 33 nr. 3 kan fagdepartementet (KUF) – innenfor store og/eller vanskelige områder-, etter drøftinger med arbeidstakerorganisasjonene, avsette årsverk eller deler av årsverk, som i utgangspunktet skal nyttes til alle typer tillitsvalgsarbeid i virksomheten. KUF har fastsatt slik ordning for skoleåret 194/95, jfr F-59-94, og samtidig presisert at de tildelte ressurser (årsverk eller deler av årsverk) kun skal nyttes til arbeid som tillitsvalgt i den enkelte kommune/fylkeskommune hvor læreren er tilsatt. Det er ikke adgang til å bruke ressursen til fast frigjøring på fylkes- og landsplan.

2. Etter § 34 kan det gis tjenestefri med lønn for å delta i bestemte møter/kurs i den enkelte organisasjons regi. Bestemmelsen gir imidlertid ingen rett til fast permisjon for ulike fremtidige oppdrag for organisasjonen. Bestemmelsen er begrenset til tjenestefri for variable møter/kurs i organisasjonen etter særskilt søknad for det enkelte oppdrag, og kan altså ikke nyttes til fast frigjøring på samme måte som etter § 33 nr. 3.

Imidlertid skal oppgaver som nevnt i så vel § 33 nr. 1 og 2 som § 34, så langt det er praktisk mulig, utføres innenfor den tildelte ressursrammen etter § 33 nr. 3.

Videre hjemler § 34 tjenestefri med lønn for bestemte møter/kurs, etter særskilt søknad, kun når slike variable oppdrag ikke kan utføres innenfor fast permisjon etter § 35, eller ikke kan utføres innenfor ressurs fastsatt iht. § 33 nr.3.

3. Etter § 35 kan det gis permisjon uten lønn for å overta fast tillitsverv/stilling som funksjonær i en organisasjon. § 35 forutsetter at permisjonen er 100%, og at vedkommende får en ny arbeidsgiver, men i praksis forekommer det at § 35 anvendes til å gi delvis permisjon i skoleverket. Dersom en slik delvis permisjon gis, forutsetter departementet at dette må være i begge parters interesse.

Dersom en arbeidstakerorganisasjon har behov for å benytte en person til ovennevnte arbeid, så skal §35 benyttes og ikke §§ 33 eller 34. Dette innebærer at utover den ressurs KUF fastsetter etter § 33 nr. 3 (permisjon med lønn), har tillitsvalgte kun rett til faste permisjoner etter kriteriene i Hovedavtalens §35 (permisjon uten lønn).

Oppsummering

  • Ressurser etter § 3 nr. 3 skal så langt det er praktisk mulig nyttes til alt arbeid i virksomheten.
  • Utover ressurs etter § 33 nr. 3., har tillitsvalgte kun rett til fast permisjon uten lønn etter kriteriene i Hovedavtalens § 35.
  • § 34 hjemler kun tjenestefri med lønn for bestemte møter/kurs, etter særskilt søknad, og forutsatt at slike møter/kurs ikke kan utføres innenfor ressurs fastsatt iht. § 33 nr. 3.

Med hilsen

Kjell Myhren e.f
ekspedisjonssjef

Eva M. Sibbern
underdirektør

Lagt inn 15. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen