Historisk arkiv

F-004-96

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Mobbing i skolen (22.01.96)

Rundskriv F-004-96

Saksnr. 96/979

22.01.1996

Kommuner Fylkeskommuner Grunnskoler Videregående skoler Statens utdanningskontor Høgskolene – Avdeling for lærerutdanning Kompetansesentra

Mobbing i skolen

Vedlagt følger veiledningen ”Mobbing i skolen” skrevet av Erling Roland og Grete Sørensen Vaaland ved Senter for atferdsforskning ved Høgskolen i Stavanger. Heftet er skrevet på oppdrag fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

Det er dessverre et faktum at mange tusen barn i norske skoler er berørt av mobbing, enten som offere eller som mobbere. Mobbingen foregår i skoler, på skolevei og i lokalmiljø.

Arbeidet med å forhindre mobbing er en del av en større helhet som omfatter skolens mål og verdigrunnlag. Departementet vil utvikle et opplegg som kan brukes av elever i arbeidet mot mobbing.

  • Elevene må mobiliseres. Elevene i skolen er en ressurs i arbeidet mot mobbing. Departementet vil utvikle et opplegg som kan brukes av elever i arbeidet mot mobbing.
  • Skolens tilsatte, foreldre og elever må ansvarliggjøres og samarbeide for å hindre mobbing. Alle tilsatte ved skolen må engasjere seg, ikke bare i situasjoner der elever mobber elever, men også dersom lærere mobber elever eller elever mobber lærere.
  • Det er viktig i denne sammenheng at skolene utarbeider en egen handlingsplan mot mobbing. Rektor har ansvaret for dette arbeidet som må foregå i nært samarbeid med elever og foreldre ved skolen. Departementet vil oppfordre de enkelte kommuner og fylkeskommuner til å utarbeide en handlingsplan for de tiltak som skal iverksettes for å hindre mobbing.

Departementet vil også gjøre oppmerksom på at Foreldreutvalget for grunnskolen høsten 1995 sendte ut et FUG-skriv der temaet mobbing ble tatt opp i et særtrykk. Dette kan fås ved henvendelse til Foreldreutvalget for grunnskolen, Postboks 8119 Dep., 0032 Oslo.

Spørreskjemaet i lærerveiledningen om mobbing har vært forelagt Datatilsynet som bl.a. uttaler at kravet om anonymitet må presiseres. Skolene må tilpasse spørsmålene slik at anonymiteten sikres også med skoler som er svært små. Det må også understrekes overfor elever og foreldre at det er frivillig å svare på denne type undersøkelse.

Veiledningen kan bestilles i Nasjonalt Læremiddelsenter, tlf. nr. 22 42 03 39 til selvkost.

Med hilsen

Hanna Marit Jahr e.f.
ekspedisjonssjef
Bitten Kallerud e.f.
ekspedisjonssjef
Lagt inn 21. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen