Historisk arkiv

Forskrift for omleggingstilskudd til økologisk landbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet

Fastsatt av Landbruksdepartementet 25. november 1994 (utgått)

Forskrift for omleggingstilskudd til økologisk landbruk

Fastsatt av Landbruksdepartementet 25. november 1994 i medhold av jordbruksoppgjøret og med hjemmel i Grunnloven § 75, jordloven av 1955 § 3, jfr. kgl. res. 12.12.1980, og etter samråd med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

§ 1 Formål

Omleggingstilskudd skal stimulere til omlegging fra tradisjonell landbruksdrift til økologiske driftsformer. Samtidig skal det oppveie virkning av økte kostnader og avlingsnedgang i omleggingsfasen.

§ 2 Definisjoner

Med økologisk landbruk menes et selvbærende og vedvarende landbruk i god balanse som baseres mest mulig på lokale og fornybare ressurser. Det benyttes ikke innsatsfaktorer som lettløselig kunstgjødsel, kjemisk/syntetiske plantevernmidler og kjemisk/syntetiske stoffer i forvarer. Det fastsettes egne driftsregler for økologisk landbruk.

Med karenstid menes tida fra omleggingen av et areal starter til arealet kan godkjennes som økologisk drevet. Karenstida er normalt 2 år for ett- og toårige vekster, samt eng og beite og 3 år for andre flerårige vekster.

§ 3 Vilkår

Det kan gis omleggingstilskudd til økologisk drift dersom bruket samtidig oppfyller forskrift for produksjonstillegg i jordbruket. Dette gjelder både den generelle forskriften og forskrift for areal- og kulturlandskapstillegg.

For at det skal kunne gis tilskudd er det et vilkår at produksjonen tilfredsstiller bestemmelsene etter Forskrift for produksjon og merking av økologiske landbruksvarer.

§ 4 Tilskudd, satser m.v.

Det kan gis tilskudd til fulldyrka jord, overflatedyrka jord og gjødsla beite under omlegging til økologiske dyrkingsformer. Det gis ikke tilskudd til areal ute av drift og bortleid jordareal. For at leid areal skal tas med ved beregning av omleggingstilskuddet, må det foreligge skriftlig leieavtale for en tidsperiode som strekker seg minst 3 år utover karenstida. Det gis ikke tilskudd til samme areal mer enn en gang.

Det kan innvilges omleggingstilskudd til maksimum 20 % av brukets areal pr år.

Omleggingstilskuddet er 600 kr pr dekar fordelt på karenstida. Det forutsettes at areal det er gitt tilskudd til, drives økologisk i minimum en periode på 3 år etter karenstida er over og arealet er godkjent som økologisk areal.

§ 5 Innsending og behandling av søknader

Behandlingsfrister:

  • 10. januar Søknadsfrist
  • 20. mars Frist for innsending av skjema om driftsopplysninger fra søkerne

Søknad om tilskudd sendes om kommunen til fylkesmannen. Fylkesmannens landbruksavdelinger behandler og avgjør søknadene om foreløpig tilsagn om omleggingstilskudd. Det foreløpige tilsagnet gis med forbehold om endelig tilsagn på grunnlag av kontroll om at driftsreglene for økologiske landbruk følges og om at reglene for forskrift om produksjonstilegg i jordbruket pr 31.07, samme år, er oppfylt.

Tilsagn om omleggingstilskudd knyttes til areal og gis for hele karenstida forutsatt at det bevilges midler til ordningen over jordbruksavtalen.

Søkeren må holde de frister som kontrollorganet setter for sin behandling i forbindelse med inspeksjon og oppfølging av driftsreglene for økologisk landbruk.

§ 6 Kontroll

Statens landbrukstilsyn har ansvaret for kontroll etter § 3, 2 ledd. Fylkesmannens landbruksavdeling fører kontroll med at søknaden er i samsvar med forskrift om produksjonstillegg i jordbruket. Søkerne er forpliktet til å gi de nødvendige opplysninger og godta de kontrolltiltak som blir iverksatt.

§ 7 Utbetaling

Utbetaling av omleggingstilskuddet fordeles over 2 år. Fylkesmannens landbruksavdeling utbetaler tilskudd i det enkelte år etter avsluttet dyrkingssesong. Det er ikke anledning til å overdra krav på tilskott til eie eller pant.

§ 8 Etterbetaling, avkorting ved feil opplysninger eller tilbakebetaling

Etterbetaling, avkorting ved feil opplysninger og tilbakebetaling av omleggingstilskuddet vil bli behandlet på samme som for produksjonstillegg i jordbruket.

Dersom et bruk innenfor en periode på 3 år etter at karenstida er over, ikke følger driftsreglene for økologisk landbruk på areal det er gitt tilskudd til, gir dette grunnlag for tilbakebetaling av omleggingstilskuddet. Dette gjelder også ved opphor av forpaktning/leieavtaler av areal som det er utbetalt tilskudd for og hvis driftsovertakelsen fører til at driftsreglene for økologisk landbruk ikke lenger følges innenfor den samme tidsperioden.

§ 9 Dispensasjon

Fylkesmannen kan gjøre unntak fra vilkåra i samsvar med § 10 i den generelle forskriften for produksjonstillegg i jordbruket.

Det kan ikke gis dispensasjon fra vilkårene i § 3, 2. ledd.

§ 10 Klage

Vedtak som er gjort .av Fylkesmannens landbruksavdeling i medhold av denne forskriften, kan påklages etter Lov av 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker, kapittel VI. Klagefristen er 3 uker fra melding om avgjørelsen er mottatt. Klagen sendes om Fylkesmannens landbruksavdeling til Landbruksdepartementet som er klageinstans.

Vedtak som er gjort av Statens landbrukstilsyn i medhold av driftsreglene for økologisk landbruk, kan påklages etter Lov av 10. februar 1967 om behandlingsmaten i forvaltningssaker, kapittel VI. Klagefristen er 3 uker fra melding om avgjørelsen er mottatt. Klagen sendes om Statens landbrukstilsyn til Landbruksdepartementet som er klageinstans.

§ 11 Ikrafttredelse

Denne forskrift gjelder fra og med 01.01.95 og erstatter forskrift for omleggings- og arealtilskudd til økologisk landbruk fastsatt 20. desember 1993.