Historisk arkiv

Feil om salmonella i u-landskjøtt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet


17. oktober 1995

Feil om salmonella i u-landskjøtt

- Det er ikke grunnlag for å hevde at import av kjøtt fra Botswana vil medføre uakseptabel høy risiko for salmonella i Norge, slik det er fremstilt i flere media tirsdag, sier veterinærdirektør Gudbrand Bakken i Landbruksdepartementet.

I en teoretisk risikoanalyse som Veterinærinstituttet tidligere har utarbeidet for Landbruksdepartementet, er risikoen for salmonellasmitte ved import av kjøtt fra Botswana betegnet som middels høy. Nylig har departementet foretatt en inspeksjonsreise til flere land i det sørlige Afrika og vurdert produksjonsforholdene og standarden ved slakteriene. Konklusjonene herfra vil bli offentliggjort om kort tid.

Når det gjelder Botswana, vil det trolig bli tillatt å importere utbeinet kjøtt fra storfe, forutsatt at leverandøren gjennomfører en salmonellakontroll på tilsvarende nivå som vårt eget program. Det vil likevel bli tatt stikkprøver her i landet. Det er grunn til å understreke at norske firmaer må ha skriftlig tillatelse fra Landbruksdepartementet før import kan finne sted, sier veterinærdirektøren.

Stortinget bestemte sist høst at de 48 minst utviklede landene i verden, de såkalte MUL-landene, skal få tollfri markedsadgang til Norge for landbruksvarer, med unntak av korn, mel og kraftfôr. Forutsetningen er at varene tilfredsstiller norske kvalitetskrav.


Kontaktperson: Veterinærdirektør Gudbrand Bakken, tlf. 22349400 (arbeid), 22229368 (privat).
Lagt inn 31 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen