Historisk arkiv

Handlingsplan for økologisk landbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet


25. oktober 1995

Handlingsplan for økologisk landbruk

Økologisk landbruk er en miljøvennlig driftsform som skaper produkter det er økende etterspørsel etter. Driftsformen vil kunne få økt betydning for inntekter og sysselsetting i landbruket framover, og det er derfor viktig at denne delen av næringen utvikles videre. Det er allerede gjennomført flere tiltak for å styrke økologisk landbruk. Landbruksdepartementet ønsker gjennom handlingsplanen å få til en mer helhetlig og samordnet videreutvikling av økologisk landbruk.

I 1995 er omlag 750 gårdsbruk med i kontrollordningen for økologisk landbruk. Omlag 50.000 da areal blir drevet økologisk. Dette svarer til ca. 0,5% av jordbruksarealet i Norge. Til nå har det hovedsakelig vært grønnsaker mv. som er omsatt i markedet, ofte ved direktesalg fra gården. Det er imidlertid økende interesse på foredlings- og omsetningssiden, og både når det gjelder melk og kjøtt er det nå gjennomført vellykka prøveprosjekter.

Dagens situasjon er likevel slik at en stor del av den økologiske produksjonen blir omsatt som konvensjonelle produkter. På kort sikt er således hovedutfordringen å øke omsetningen av økologisk produsert vare under økologisk merking, med muligheter for merpris. Det er et mål at 85% av produksjonen omsettes som økologisk innen 1998. På lengre sikt er det behov for å øke primærproduksjonen for tilfredsstille etterspørselen i markedet.

Handlingsplanen legger vekt på å dekke opp alle ledd i verdikjeden, fra jord til bord, med vekt på følgende hovedområder:

  • Produksjon og produktutvikling hvor det vil bli viktig å bygge opp sterke produsentmiljøer i alle deler av landet. Dette bør i første omgang skje gjennom en mer konsentrert satsing for å redusere foredlings- og omsetningskostnadene.
  • Markedsutvikling og markedsføring med spesiell vekt på etablere en felles opplegg for markedsføring. Koblingen mellom produksjon og salg skal utvides og styrkes. Oppfølging mot butikkledet er særlig viktig.
  • Utdanning, forskning og veiledning hvor det bl.a. legges opp til en mer målrettet FoU-innsats. Videre skal informasjons- og kunnskapsspredningen mot bøndene økes gjennom egne prosjektmidler.

Kontaktpersoner i Landbruksdepartementet: Torgun Johnsen tlf 22 34 93 31 og Morten Haugerud tlf 22 34 93 42
Lagt inn 31 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen