Historisk arkiv

Landbruksdepartementet intensiverer kampen mot sauesykdommen scrapie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet


26. juni 1995

Landbruksdepartementet intensiverer kampen mot sauesykdommen scrapie

Etter at sauesykdommen scrapie er påvist i fire forskjellige besetninger i Rogaland hittil i år, har Landbruksdepartementet funnet det nødvendig å skjerpe tiltakene for å hindre spredning av sykdommen.

Tiltakene tar sikte på f.eks. å begrense smitterisikoen i forbindelse med avl og beitebruk.

Det gjelder blant annet begrensninger på deltagelse i værringer og skjerpede hygieniske krav i forbindelse med samling, skilling og transport av dyr til og fra beite. Det vurderes også å legge begrensninger på livdyrhandelen. I første rekke rettes de skjerpede tiltakene mot Rogaland og Hordaland, men det vurderes også å gjøre en del tiltak gjeldende for resten av landet. Departementet har også innskjerpet et mangeårig, landsomfattende forbud mot å føre levende sau fra et fylke til et annet.

I besetninger med scrapie blir alle sauene slaktet ned og det gjennomføres en rekke tiltak for å fjerne smittestoffet i og omkring fjøset.

Næringen og departementet har en felles interesse av å forsøke å bli kvitt scrapie i Norge.
- Jeg er glad for at saueeierne skjønner alvoret i situasjonen og at de er innstilt på å støtte opp om de tiltakene som settes i verk, sier avdelingsdirektør Eivind Liven i Landbruksdepartementet.

Scrapie ble første gang påvist i Norge i 1981. Fram til i år var det bare sporadisk forekomst av sykdommen med maksimalt to tilfeller pr. år; de siste årene kun i Rogaland og Hordaland. I år er sykdommen påvist i fire besetninger, alle i Rogaland.

Scrapie er en dødelig sykdom. Sykdommen forårsakes av et smittestoff som angriper hjernen. Smittestoffet er svært motstandsdyktig mot ytre påvirkninger. Scrapie har vanligvis en inkubasjonstid på to-tre år, noe som vanskeliggjør bekjempelsen.

Kontaktperson for ytterligere informasjon:
Avdelingsdirektør Eivind Liven, 22 34 94 02 (arbeid), 67 07 21 06 (privat)


Lagt inn 27 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen