Historisk arkiv

Ny jordlov og endringer i bo- og driveplikten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet


28. juni 1995

Ny jordlov og endringer i bo- og driveplikten

Ny jordlov og nye lovbestemmelser om bo- og driveplikt etter odels- og konsesjonsloven trer i kraft 1. juli i år.

Den nye jordloven erstatter jordloven av 1955. Et av formålene er å styrke bruksenhetene i landbruket. Virkemidlene er de samme som før. Retningslinjene legger til grunn at det skal tas hensyn til bosetting, næringsutvikling i distriktene, miljø og kulturlandskap ved praktisering av loven.

Avgjørelsesmyndigheten tilligger som før i hovedsak fylkeslandbruksstyrene og kommunene. Statens Landbruksbank får myndighet til å avgjøre klager over en del delingsbestemmelser.

Etter de nye bestemmelsene om bo- og driveplikt, kan den som overtar en landbrukseiendom etter 1. juli oppfylle driveplikten ved bortleie på nærmere angitte vilkår. Vilkårene innebærer blant annet at arealene må leies bort for minst 10 år ved skriftlig avtale. De som allerede har overtatt en landbrukseiendom, kan som tidligere søke om fritak fra driveplikten.

Som følge av lovendringene, har Landbruksdepartementet utarbeidet nye rundskriv, forskrifter og delegasjonsbestemmelser for praktisering av lovene. Det er også fastsatt nye skjemaer for egenerklæring om konsesjonsfrihet og nytt skjema for å søke om konsesjon.

Kontaktperson:
Ekspedisjonsjef Kåre Selvik, Avdelingen for arealforvaltning,
Landbruksdepartementet, tlf. 22 34 92 53


Lagt inn 27 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen