Historisk arkiv

Tiltak mot avlingskader - spesielt i Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet


05. september 1995

Tiltak mot avlingskader
- spesielt i Nord-Norge

Regjeringen har besluttet å sette ned egenandelen ved avlingsskade med ti prosent for å lette situasjonen for de mange bøndene som er rammet av uvær eller flom i år. I Nord-Norge vil det også bli gitt et tilskudd til kjøp av for. I den grad det er hensiktsmessig vil Forsvaret bli satt inn for å hjelpe til med transporten av for fra andre deler av landet der det er overskudd.

Egenandelen ved avlingsskade blir dermed 22 prosent i Finnmark og Nord-Troms og 27 prosent i resten av landet. Jordbruket i Nord-Norge og i flomområdene på Østlandet vil gjennom disse ordningene få en likeverdig behandling.

- Avlingsskadene skaper store problemer og usikkerhet for mange som har sin inntekt fra jordbruket. Det er derfor nødvendig med raske og omfattende tiltak for å sikre bøndene for til dyrene sine til vinteren, sier landbruksminister Gunhild Øyangen.

På grunn av de store avlingsskadene i Nord-Norge og i flomområdene på Østlandet, har Regjeringen besluttet å redusere egenandelen ved erstatning for avlingsskade med 10 prosent i 1995. Egenandelen blir med dette 22 prosent i Finnmark og Nord-Troms og 27 prosent i resten av landet. I tillegg vil det bli bli gitt tilskudd til kjøp av fôr, og det vil bli etablert en spesiell ordning for å skaffe fôr og og redusere fôrprisene i Nord-Norge. Jordbruket i Nord-Norge vil med dette få ordninger som er likeverdige med dem som er satt i verk i flomområdene på Østlandet tidligere i år.

- Avlingsskadene har ført til store problemer for mange personer som har sin inntekt fra jordbruket. Det er derfor viktig å sette inn tiltak raskt, slik at skadelidte bønder kan skaffe fôr til dyrene sine for vinteren. Vi satser på et hurtig skadeoppgjør og bistand til å skaffe fôr fra andre deler av landet, sier landbruksminister Gunhild Øyangen.

I Troms er 25 prosent av engarealene - 51 000 dekar - rammet av overvintringsskade, og i Nord-Nordland åtte prosent - 35 000 dekar. Den kalde og nedbørsrike sommeren med påfølgende drukningsskader på eng har forverret situasjonen ytterligere, uten at det foreløpig foreligger detaljert oversikt over det samlede avlingstapet. De indre områdene er verst rammet.

De statlige utgiftene forbundet med tiltakene er anslått til 200 millioner kroner, hvorav 150 millioner dekkes som ordinær avlingsskade og 50 millioner kroner til andre tiltak. Det er disponibelt 90 millioner kroner over katastrofeordningen i planteproduksjonen, og det er trolig behov for en tilleggsbevilgning på om lag 110 millioner kroner.

TILTAK OVERFOR NORD-NORGE

Brukere som er berettiget til erstatning for avlingsskade i Nordland, Troms og Finnmark, er også berettiget til tilskudd til kjøp av fôr. Søknad om erstatning for avlingsskade gjelder også som søknad om tilskudd til fôrkjøp. Egenandelen er også den samme. Søknadsfristen er 31. oktober.

Det gis også tilskudd til arealer som det ikke har vært mulig å reparere i år, eller som må repareres på nytt. Ved annen gangs reparasjon faller egenandelen bort.

Brukere som har svært store avlingsskader, kan allerede nå få utbetalt inntil halvparten av antatt erstatning for avlingsskade og tilskudd til kjøp av fôr, hvis søkeren har behov for det.

Videre er det etablert en egen ordning for å skaffe fôr til bønder som har fått avlingene sin mer eller mindre ødelagt, og til å redusere fôrprisen. Rimelige fraktkostander er ledd i dette. Forsvaret vil yte bistand til transport av fôr, og stiller et landgangsfartøy og lastebiler til disposisjon.

Transportopplegg vil bli drøftet videre med organisasjonene i landbruket.

Fylkesmannens landbruksavdeling i de tre nordligste fylkene vil få ekstra midler til saksbehandling og faglig bistand overfor bønder med avlingsskader.


Lagt inn 17 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen