Historisk arkiv

Bedre rustet til neste flom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet

26.8.96

Bedre rustet til neste flom

Storflommen på Østlandet i 1995 rammet over 1.800 bruk og satte nærmere 130.000 dekar jordbruksareal under vann. Prislappen for skadene på dyrka mark kom på 90 mill. kroner. Avlinger, gjødsel og såkorn for 49 mill. kroner gikk tapt. Kontaktutvalget forfaglig oppfølging i landbruket etter flommen på Østlandet i 1995 har i regi av Landbruksdepartementet utgitt et hefte der nyttige erfaringer fra flommen er samlet.

Heftet er tenkt som en håndbok for forvaltning, rådgivningsapparat, institusjoner og privat-personer dersom ulykken skulle være ute igjen. Hovedtemaene i heftet er: Årsaker til og forløpet av flommen, skadetyper i forhold til geografisk beliggenhet, utbedring av tiltak mot flomskader, konsekvenser for ulike planteproduksjoner, organisering og ansvarsfordeling, taksering og erstatning av naturskader.

Erstatningsoppgjøret gjennom Statens naturskadefond nærmer seg slutten, og det er hittil registrert et skadeomfang på nærmere 185 mill. kroner. Av 94 klager på erstatningsutmåling er 63 imøtekommet etter at nye opplysninger i saken er innhentet. Gjennomsnittlig behandlingstid har hittil vært 23 dager, og søknader om forskudd er behandlet på under en uke. Kravene om rask og forsvarlig behandling av skadesakene etter flommen må derfor sies å være oppfylt.

Heftet « Flommen på Østlandet i 1995 - konsekvenser for landbruket» kan fås ved henvendelse til:

Anders Nordlund, Landbrukspolitisk avdeling, Landbruksdepartementet.

Tlf. 22 24 93 45.

For mer informasjon, kontakt Anders Nordlund.


Lagt inn 30 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen