Historisk arkiv

Erstatning for flomskadedet jordbruksareal og avlingstap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet

5.8.96

Erstatning for flomskadede jordbruksareal og avlingstap

Gårdbrukere som fikk skader på sine jordbruksarealer etter flommen på Østlandet i 1995 kan nå søke erstatning. Landbruksdepartementet har bestemt at areal- og kulturlandskapstillegg kan utbetales for flomskader som er under utbedring i perioden 1996-1998. Det kan også gis delvis erstatning for avlingstap forårsaket av flommen.

Areal- og kulturlandskapstillegg kan utbetales selv om arealet enda ikke er satt i produksjon. Tillegget utbetalse normalt for samme vekst som ble godkjent i søknad pr. 31. juli 1995. Frist for å søke areal- og kulturlandskapstillegg er 10. august 1996.

Erstatning for avlingstap

Statens naturskadefond kan også gi delvis erstatning for avlingstap som følge av flommen. Det kan søkes om slik erstatning for årene 1996, 1997 og 1998. Søknad om flerårig avlingstap skal sendes til landbruksforvaltningen i kommunen i god tid før innhøsting starter. Det er ikke utarbeidet eget søknadsskjema for denne ordningen, men søknaden skal inneholde søkerens navn, adresse og telefonnummer, samt en beskrivelse av avlingstapet. Kart over flomskadet areal må også vedlegges. Det må søkes for hvert år.

Kommunen vil foreta en feltkontroll på samtlige bruk med jordbruksareal som er påført flomskader. For at de skal rekke å gjennomføre dette før innhøstinga, er det viktig at brukerne melder fra om skaden så fort som mulig. Kommunene skal også anslå forventet avling på arealet for inneværende år. Avlingen settes lik null for flomskadet areal som er under utbedring og enda ikke satt i produksjon. Det er prinsippene i katastrofeordningen for planteproduksjon som er grunnlaget for beregningen av normalårsavling og avlingstap. Ved vurdering av tilskuddsberettiget vekst legges det vekt på forsvarlig arealbruk.

Erstatningen utgjør 85 prosent av avlingstapets verdi etter at egenandelen er trukket fra. Egenandelen er 4.000 kroner. Dersom flerårig avlingstap er erstattet gjennom Statens naturskadefond kommer ikke denne ordningen til anvendelse.

Kontaktpersoner:

Nanna Bergan, Avdeling landbruksforvaltning

Statens Kornforretning. Tlf. 22 93 72 00

Gabriella Dånmark, Landbrukspolitisk avdeling

Landbruksdepartementet. Tlf. 22 24 93 04


Lagt inn 6 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen