Historisk arkiv

Fjerner plantevernmidler med hormonliknende stoff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 33
10.10.96

Fjerner plantevernmidler med hormonliknende stoffer

Statsråd Gunhild Øyangen har bedt Landbrukstilsynet ta de nødvendige skritt for å fjerne plantevernmidler med hormonliknende stoff fra det norske markedet.

- Plantevernmidler som inneholder hormonliknende stoffer vil bli fjernet fra markedet innen år 2000, sier statsråd Øyangen.

Landbrukstilsynet har i samarbeid med Folkehelsa og Statens næringsmiddeltilsyn sett på hvilken effekt hormonliknende stoffer kan ha. Landbrukstilsynet har etter dette tatt opp saken med departementet. Ut fra de opplysningene en har i dag, innebærer ikke bruk av slike midler en uakseptabel risiko for mennesker når bruksanvisningene følges. Når det gjelder miljøvirkningen er forholdet mer usikkert. Myndighetene velger derfor å fjerne disse stoffene. De hormonlignende stoffene i plantevernmidler er hjelpestoffer, og vil trolig kunne erstattes av andre stoff.

Stoffene det er snakk om er så kalte formuleringsstoffer: Nonylfenol, nonylfenoletoksylat, oktylfenol og oktylfenoletoksylat. Landbrukstilsynet vil nå foreta en gjennomgang av hvilke plantevernmidler som inneholder disse stoffene, og offentliggjøre dette.

Lagt inn 11 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen