Historisk arkiv

Mer foredling i distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet


18. mars 1996

Mer foredling i distriktene

- Regjeringen tar sikte på å fremme forslag om å åpne for konkurranse og en forenkling av Riksoppgjøret for melk i forbindelse med årets jordbruksoppgjør. En omlegging av dagens system er nødvendig for å oppmuntre til mer foredling og verdiskapning i distriktene. Det sier landbruksminister Gunhild Øyangen.

Statskonsult la mandag fram en utredning om melkesektoren i Norge. Den konkluderer med at det er nødvendig å foreta en omregulering av meierisektoren, blant annet for å avvikle meierimonopolet og innføre konkurranse i denne sektoren, slik partene ble enige om ved siste jodbruksoppgjør. Statskonsult beskriver også en fullstendig deregulering av dette markedet på lang sikt, dersom det er nødvendig for å få til konkurranse.

  • En fullstendig deregulering av melkesektoren er ikke aktuell politikk, og det blir heller ikke anbefalt av Statskonsult, slår landbruksministeren fast.
  • Vi ønsket å få et bedre grunnlag for å vurdere om overføringene til denne sektoren virker etter hensikten, blant annet i forhold til ønsket om å opprettholde distriktenes andel av melkeproduksjonen. Landbruksdepartementet ba derfor Statskonsult foreta en uavhengig gjennomgang av melkesektoren.
  • Rapporten viser at det kan foretas betydelige forenklinger, samtidig som distriktsprofilen styrkes. Dette er et meget verdifullt materiale som vi nå skal sette oss grundig inn i, og forslagene i det såkalte omreguleringsalternativet vil bli vurdert ved årets jordbruksoppgjør.

I jordbruksforhandlingene i fjor, var det enighet mellom partene om at meierimonopolet skal avvikles, og at det skal åpnes for uavhengige meierier på like og åpent sammenlignbare vilkår. Hvordan dette konkret skal gjøres, vurderes også av en gruppe med representanter for partene i jordbruksoppgjøret. Samtidig har Statskonsult gått gjennom sektoren og kommet med sine forslag.

- Melkeproduksjonen er viktig for distriktene. Toprisordningen og kvotesystemet sikrer styring med hvor denne produksjonen skal foregå. Vi ønsker en omlegging av systemet som går mer i retning av å oppmuntre til foredling og verdiskapning i distriktene framfor sentralisering. Rapporten fra Statskonsult inneholder flere interessante forslag som er i samsvar med dette målet, sier landbruksministeren.


Lagt inn 20 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen