Historisk arkiv

Nettverkskreditt - kvinneprosjekter i medvind

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet


12. januar 1996

Nettverkskreditt
- kvinneprosjekter i medvind

Landbruksdepartementet (LD) og Kommunal- og arbeidsdepartementet (KAD) går sammen om en nasjonal satsing på prosjektet Nettverkskreditt - en alternativ finansieringsordning for småetablerere.

LD og KAD vil skape et bedre utgangspunkt for de etablerte Nettverkskreditt-prosjektene her i landet. Ved å gi midler til opprettelsen av et sentralt informasjonskontor vil de to departementene bedre samholdet mellom de ulike nettverksenhetene - og bedre spre informasjon om det som skjer nasjonslt og internasjonalt innenfor ordningen.

- Vi mener at Nettverksreditt er en spennende finansieringsordning for kvinnelige etablerere. Nettverkskreditt som modell ivaretar de spesielle hensyn til kvinners måte å etablere seg på : Små etableringer som kan vokse på sikt, og følgelig behov for små lån av gangen, uttaler statsekretær Ottar Befring i LD og statssekretær Karin Kjølmoen i KAD.

Nettverkskreditt, også kalt Grameen Bank, har sitt utspring langt fra Norge. I 1983 ble Grameen Bank opprettet i Bangladesh for å gi fattige, jordløse kvinner en mulighet til å låne penger til etablererprosjekter. Banker som var vant til å låne ut penger til menn hadde liten forståelse for kvinners lånebehov samt kvinners manglende sikkerhet i fast eiendom.

Modellen fungerer etter gitte rammer. En selvstyrt gruppe får tildelt en viss mengde penger. Disse forvaltes, etter fastsatte regler, av gruppen selv. Pengene lånes ut til gruppemedlemmenes små bedriftsetableringer. Den tette koblingen mellom gruppemedlemmene gir trygghet og god oppfølging i en ofte vanskelig og ensom etableringsperiode. Modellen er nå spredd rundt om i verden, også i mange vestlige land. Modellen de norske prosjektene bygger på er den samme som er utviklet i de fattige landene. Det er Fiskeridepartementet som har utviklet og prøvd ut den norske varianten, og resultatene fra ordningen så langt er gode.


Kontaktpersoner :
Førstekonsulent Ingunn Sørnes, Landbruksdepartementet tlf. 22 24 92 20
Førstekonsulent Hilde Bringsli, Kommunal- og arbeidsdepartementet tlf. 22 24 70 34


Lagt inn 2 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen