Historisk arkiv

Ny rapport viser: Tollvernet gir landbruksvarer effektiv beskyttelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet


11. april 1996

Nye rapporter viser:

Tollvernet gir landbruksvarer effektiv beskyttelse

«Det nåværende tollvernet gir norsk produksjon effektiv beskyttelse mot importkonkurranse, til dels sterk overbeskyttelse i forhold til forskjellen mellom nasjonale og internasjonale priser, også om en tar hensyn til svingninger i det internasjonale markedet». Det er hovedkonklusjonen etter at Senter for økonomisk analyse - ECON, NILF/LPC-Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning/Landbrukets priscentral samt Statens kornforretning har lagt fram hver sin rapport om forholdet mellom nasjonale priser, internasjonale priser og tollsatser innen kjøttsektoren, grøntsektoren og kornsektoren.

Ved behandlingen av St.prp.nr.61 og nr.59(1994-95) gav Stortinget sin tilslutning til Regjeringens planer om tilpasninger i tollvernet slik at det åpnes for gradvis konkurranse for norsk jordbruk og næringsmiddelindustri. For å kartlegge effekten av dette vedtaket ba Landbruksdepartementet høsten 1995 ECON, NILF/LPC og Statens kornforretning utrede forholdet mellom nasjonale priser, internasjonale priser og tollsatser. Disse utredningene foreligger nå i endelig utgave.

I tillegg til hovedkonklusjonen indikerer rapportene at det er stor variasjon mellom ulike produkter og sektorer både når det gjelder beskyttelseverdi og beskyttelsesbehov. Særlig innen grøntsektoren finnes det norske produkter med god internasjonal konkurranseevne. Landbruksdepartementet vil framover se på om det er behov for nye tilpasninger i tollvernet. De tre rapportene vil vere en del av grunnlagsmaterialet i disse vurderingene.


Kontaktpersoner:
Departementsråd Per Harald Grue, Tlf.arbeid 22 24 91 08, Tlf.privat 64 94 30 78

Rådgjevar Per Arne Skjeflo, Tlf.arbeid 22 24 92 11, Tlf.privat 22 71 31 22


Lagt inn 12 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen