Historisk arkiv

Nye tiltak mot sauesykdommen Scrapie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet

21.5.96

Nye tiltak mot sauesykdommen Scrapie

- Regjeringen ønsker å prioritere arbeidet med å bevare en god dyrehelse i Norge, vår målsetting er derfor å utrydde sauesjukdommen Scrapie. Landbruksdepartementet vil bruke inntil 50 millioner kroner på tiltak for å forebygge og utrydde denne sjukdommen, sier landbruksminister Gunhild Øyangen.

- De nye tiltakene består av tre hovedelementer. For det første avliving og destruksjon av besetninger med særlig risiko for å utvikle Scrapie. For det andre avliving og destruksjon av enkeltdyr med nært slektskap til dyr med Scrapie og for det tredje en tilskuddsordning for kjøp av nye dyr til besetninger som er pålagt restriksjoner, forteller landbruksministeren.

Statens dyrehelsetilsyn og representanter for sauenæringen har identifisert 12 besetninger som har særlig risiko for å utvikle Scrapie. Dette er besetninger som har hatt nær kontakt med besetninger som har fått påvist Scrapie. Kostnadene ved sanering av disse besetningene vil komme på ca. 12 millioner kroner. I tillegg kommer kostnadene ved avliving og destruksjon av allerede smittede besetninger og avliving og destruksjon av enkeltdyr med nært slektskap til dyr med påvist Scrapie. Antallet enkeltdyr er svært lavt, maksimalt noen hundre dyr. Totalt vil en bruke inntil 30 millioner kroner på disse tiltakene.

Det mest omfattende tiltaket er tilskuddsordningen som vil gjøre det mulig for eierne av besetninger under offentlig restriksjoner i Hordaland og Rogaland å tilskudd til innkjøp av nye dyr etter frivillig utslakting. Dersom alle de 600 besetningen det er snakk om nytter seg av ordningen kommer totalkostnadene på 25 millioner kroner.

Scrapie er en dødelig sjukdom i sentralnervesystemet hos småfe. Den har vært kjent lenge, og forekommer i dag mellom annet på Island, i Tyskland, Frankrike og Canada.

Scrapie ble første gang påvist i Norge i 1981. I alt er sykdommen påvist i 22 sauebesetninger. Fra 1981 til 1994 fikk åtte besetninger diagnosen scrapie. I 1995 ble sykdommen påvist i åtte besetninger, og til nå i 1996 er den konstatert i seks nye besetninger. De to første tilfellene av Scrapie var i Sogn og Fjordane, men siden 1985 er sykdommen kun påvist i Hordaland og Rogaland.

Alle tilfeller av Scrapie i Norge er bekjempet ved avliving og destruksjon av de smittede besetningene.

Lagt inn 21 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen