Historisk arkiv

Omorganisering av hestesporten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet

Pressemelding

Nr. 34/96
18.10.96

Omorganisering av hestesporten

I juni 96 ble det nedsatt ei kontaktgruppe med medlemmer fra Norsk Rikstoto, Det Norske Travselskap, Norsk Jockeyklub, Landbruksdepartementet, totalisatorkjørende selskaper og forbund uten totalisator som fikk i mandat å drøfte ulike sider ved gjennomføring av en ny organisasjonsmodell i henhold til Stortingets vilje, nedfelt i innstilling til lov om endringer av lov om veddemål med totalisator (Ot. prp. nr 10).

Kontaktgrupppa har den 18.10.96 framlagt en enstemmig protokoll. Av de viktigste punktene har Kontaktgruppa bl.a. diskutert arbeidsfordelingen mellom de ulike ledd i sporten. Det går her bl.a. fram at Norsk Rikstoto har et overordnet økonomisk ansvar, og skal herunder vedta økonomiske styringssystemer og inngå avtaler med driftsselskapene ved banene. Norsk Rikstoto skal videre godkjenne budsjett for banene og fastsette rammer for sentralforbundene på grunnlag av innsendte budsjetter for administrasjon og tiltak (A-fond) angitt med mål, tiltak og tempoplaner.

Sentralorganisasjonene DNT/NJ har ansvar for sport og næringsutvikling, herunder fordele midler til lag, forbund, treningsbaner, baner uten totalisator, premietilskudd, premier til spesielle sportslige løp og tiltak for å stimulere avl.

Det er i forslaget til forskrift for totalisatorspill lagt inn at galoppsporten skal sikres sin forholdsmessige del av antall løpsdager og rammer for totalisatorarrangement gjennom de årlige terminlister. Det er videre enighet om at dette ytterligere skal konkretiseres gjennom konsesjonsbetingelsene slik at det går fram at den forholdsmessige andelen er basert på forholdet mellom totalisatorkjørende trav- og galoppbaner pr. 01.01.97. Dette vil si at galopp-sporten i framtiden skal ha et antall alenedager og et antall løpsdager som tar hensyn til styrkeforholdet mellom trav-og galoppsporten, men der det i tillegg legges vekt på sportslige og økonomiske forhold innenfor hestesporten totalt.

Det er også enighet om at styret bør bestå av 5 valgte medlemmer som foreslått i Websterskissa og at det i tillegg utvides med det antall representanter som de ansatte stiller krav om i henhold til aksjeloven.

Det er også enighet om normalvedtekter for organisering av driftsselskaper der de lokale travforbund har innstillingsrett på medlemmer i styret.

Kontaktgruppas medlemmer ble utpekt av de respektive organisasjoner og fikk følgende sammensetning:

  • Martin Holtung, Landbruksdepartementet, leder
  • Kjell Nyhus, Landbruksdepartementet
  • Harald Herstad, Norsk Jockeyklub
  • Harald Dørum, Norsk Jockeyklub
  • Ole H. Stastad, Det Norske Travselskap, fra 29.8.96 Sven Bollestad
  • Jan Jensen, Det Norske Travselskap, fra 29.8.96 Knut Erik Johansen
  • Ole Jørgen Eng, Momarken Travselskap
  • Per Tronstad, Nord-Trøndelag Travforbund
  • Per Seime, Norsk Rikstoto
  • Odd Johnsrud, Norsk Rikstoto

Kontaktperson: Avd. dir. Martin Holtung, Landbrukdsdepartementet, tlf. 22 24 93 02. Tlf. privat 63 90 03 19

Lagt inn 2 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen