Historisk arkiv

OMORGANISERING AV HØYERE UTDANNING OG SEKTORFORSKNING

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet

OMORGANISERING AV HØYERE UTDANNING OG SEKTORFORSKNING

Regjeringen legger i dag fram Stortingsproposisjon nr 63 (1995-96) Om omorganisering av høgre utdanning og sektorforskning på landbruksområdet. I proposisjonen blir det foreslått at Norges landbrukshøyskole(NLH) og Norges veterinære høyskole(NVH) overføres fra Landbruksdepartementet til Kirke-, undervisning og forskningsdepartementet fra 1.januar 1997.

Det foreslås videre at de fire statlige forskningsinstitusjonene Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), Norsk institutt for skogforskning (NISK), Norsk institutt for planteforskning (Planteforsk) og Statens veterinære laboratorier (SVL) organiseres som forvaltningsorgan med særskilte fullmakter. Forskningsinstitusjonene gis de nødvendige unntak fra det statlige bevilgningsreglementet slik at tilstrekkelige frihet og selvstendighet sikres. Omorganiseringen skal iverksettes fra 1.1.97. Det vil bli opprettet egne styrer for instituttene. Tjenestemannsloven vil fortsatt gjelde for disse virksomhetene.

Norges Forskningsråd vil få en sentral rolle som rådgivende og finansiell institusjon overfor instituttene, og vil få ansvaret for å kanalisere basisbevilgningene til forskningsvirksomheten til disse.

Det legges opp til en videreføring og styrking av dagens samarbeid mellom høgskolene og forskningsinstituttene for å styrke den forskningsbaserte undervisningen.

Organiseringen skal evalueres etter 4 år. Dette vil både omfatte de fire forskningsinstituttene og de fem enhetene ved de to høgskolene. Både tilknytningsform og finansieringsform vil bli evaluert.

Å sikre at høyere utdanning og forskning på landbruksområdet er effektiv, møter samfunnets behov, kan etterprøves og vise til høy kvalitet og relevans har vært hovedtanken bak den nye organiseringen. Landbruksrelatert forskning gir et viktig grunnlag for utformingen av landbrukspolitikken. Den gir også viktige innspill til andre områder som for eksempel oppdrettsnæringen, næringsmiddelindustrien og regionale utviklingstiltak. Det har også vært et mål å få til en organisering på linje med den øvrige instituttsektoren i Norge og i tråd med Stortingets og regjeringens signaler.

Da Stortinget behandlet spørsmålet om omorganisering av høgere utdanning og forskning på landbruksområdet i høst, ble regjeringen bedt om å legge fram en egen sak om organisering og samordning av høyere utdanning og forskning innen landbrukssektoren. Landbruksdepartementet satte ned en arbeidsgruppe for å utrede organiseringen av landbruksforskningen. Arbeidsgruppen var sammensatt av representanter for forskningsinstituttene, høgskolene, de ansattes organisasjoner og Forskningsrådet. Arbeidsgruppen avga sin innstilling 28.mars 1996.. Etter dette har utredningen vært på høring og det er avholdt et eget høringsmøte der berørte institusjoner og brukere har deltatt. Arbeidsgruppens tilråding er lagt til grunn for forslagene i proposisjonen.

Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen