Historisk arkiv

Orientering om bo- og driveplikt ved erverv av landeiendommer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet

(V-308 M-0085B)

Orientering om bo- og driveplikt ved erverv av landeiendommer

Gjelder frem til 1. september 2001, etter 1. september gjelder følgende orientering.

Ønsker du utskrift: trykk på fullt vindu i høyre hjørne først.

(V-308 M-0085B)
Kommunen har mottatt Deres "Egenerklæring om konsesjonsfrihet ved erverv av fast eiendom" fra tinglysingsdommeren.

Ifølge egenerklæringen er Deres erverv av eiendommen konsesjonsfritt på grunn av slektskap med overdrageren,og/eller odelsrett til eiendommen.

A.Bo- og driveplikten.
Bo- og driveplikten gjelder eiendommer overtatt på grunnlag av odelsrett eller åsetesrett. Den inntrer ellers ved erverv fra nær slekt av eiendommer som kan. karakteriseres som jord eller skogbrukseiendommer. Bo- og driveplikten gjelder uansett bebyggelse og nåværende utnyttelse. Det vil f.eks. være boplikt på en ren skogeiendom uten bebyggelse.

Konsesjonsfriheten er betinget av at De bosetter Dem på eiendommen innen ett år etter overtakelsen og selv bebor og driver den i minst fem år deretter. De kan velge om De selv vil drive eiendommen eller leie bort jordbruksarealene i minst 10 år. Det er driveplikt til skogen selv om jordbruksarealene leies bort. Har De overtatt eiendommen ved odelsløsning, kan De ikke velge a leie bort jorda. Ved odelsløsning har De personlig driveplikt og må selv drive eiendommen i 10 år.

Boplikten innebærer at eieren selv rent faktisk må bosette seg på eiendommen. Det er i utgangspunktet ikke tilstrekkelig å være bosatt et annet sted i kommunen eller på fradelt tomt, med mindre den eiendommen De er bosatt på og den De har ervervet vil kunne utgjøre en naturlig driftsenhet. Melding om flytting til folkeregisteret er ikke alene nok til at boplikten anses oppfylt. Dersom en eiendom .overtas av flere sammen, må samtlige av sameierne bosette seg på eiendommen.

Lovens bestemmelse om driveplikt medfører at eieren enten selv må stå ansvarlig for driften av bruket eller leie bort jordbruksarealet som tilleggsjord i. minst 10 år. Oppfyllelse av driveplikten ved bortleie er betinget av at leieavtalen er skriftlig, og at den fører til driftsmessige gode løsninger. Avtaler om bortleie av jordbruksareal som fører til driftsmessig uheldige løsninger, kan følges opp som brudd på driveplikten, jf. pkt. B s. 2.

Dersom De ikke kan eller vil oppfylle boplikten, kan De søke om fritak fra den. De har også mulighet til å søke om fritak fra driveplikten, dersom De ikke vil drive selv eller leie bort, slik loven gir mulighet til. Slik søknad må sendes kommunen der eiendommen ligger innen utløpet av ettårsfristen. Dersom søknaden blir sendt etter denne fristen, risikerer en at søknaden blir avvist, jf.pkt. B s.2.

Ved avgjørelsen av søknader om fritak fra bo- og driveplikt vil det bl.a. bli tatt hensyn til eiendommens størrelse, avkastningsevne, husforhold, søkerens tilknytning til eiendommen m.v. Når det gjelder avgjørelsen av søknader om fritak fra boplikt, skal det tas hensyn til ønske om å styrke eller opprettholde bosettingen i området hvor eiendommen ligger. Når det delder avgjørelsen av søknader om fritak fra driveplikten, skal det tas hensyn til om det i området hvor eiendommen ligger er behov for jordbruksarealet som tilleggsareal. Det skal også tas hensyn til hvor viktig det er å holde det aktuelle jordbruksarealet i hevd.

Søknaden behandles og avgjøres av kommunen dersom søknaden gjelder første gangs søknad om fritak fra bo- og/eller driveplikt i inntil 5 år. Øvrige søknader avgjøres av fylkeslandbruksstyret. Kommunens avgjørelse kan påklages til fylkeslandbruksstyret. Fylkeslandbruksstyrets avgjørelse kan påklages til departementet.

B. Virkningen av at bo- og driveplikten ikke oppfylles.
I de tilfeller hvor eieren ikke oppfyller bo- og driveplikten innen den lovbestemte ettårsfristen, og hvor det ikke innen samme frist er sendt søknad om fritak, faller betingelsene for konsesjonsfritt erverv av eiendommen bort. Eventuelle andre odelsberettigede til eiendommen kan ha mulighet for å løse eiendommen på odel.

Fylkeslandbruksstyret kan, når bo- og/eller driveplikten ikke er overholdt, pålegge eieren å søke konsesjon.

Dersom konsesjon ikke blir søkt innen den frist fylkeslandbruksstyret setter, eller søknaden blir avslått, skal departementet sette en frist for eieren til å omgjøre overdragelsen eller overdra eiendommen videre til en som kan få konsesjon eller ikke trenger konsesjon. Dersom denne fristen ikke overholdes, kan departementet uten varsel la eiendommen selge etter reglene om tvangssalg.

En gjør for ordens skyld oppmerksom på at stat og kommune ikke kan gjøre forkjøpsrett gjeldende i de tilfeller hvor en eier er pålagt å søke konsesjon, fordi han ikke har oppfylt lovens regler om bo- og driveplikt.

Reglene om dette -er fastsatt i odelsloven §§ 27, .27a, 28, 29 og 51, og i konsesjonsloven §§ 6, 20, 25 og 26.


Publikasjonen kan bestilles fra Landbruksdepartementet,
E-post:postmottak@ld.dep.no
Telefax: 22 24 95 55
Telef.nr: 22 24 91 99