Historisk arkiv

AVTALER SIKRER INNSAMLING OG GJENVINNING AV EMBALLASJE

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


14. september 1995

AVTALER SIKRER INNSAMLING OG GJENVINNING AV EMBALLASJE

Miljøverndepartementet har i dag inngått fire avtaler med næringslivet om innsamling og gjenvinning av 60-80 % av alt emballasjeavfall. I løpet av 1996 vil det bli etablert retursystemer hvor husholdninger og næringsliv kan få levert eller hentet emballasjeavfall av både plast, metall og kartong. "Jeg er meget fornøyd med at vi med dette sikrer at omkring 230 000 tonn emballasjeavfall årlig vil gå til gjenvinning istedenfor å havne på fyllplassene" sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Gjennom avtalene påtar næringslivet seg et ansvar for å arbeide for reduksjon av mengdene emballasjeavfall som oppstår og for innen 1999 å nå følgende gjenvinningsnivåer for emballasjeavfallet:

  • plast - minst 30 % materialgjenvinnes og 50 % energiutnyttes
  • EPS-plast (isopor) - minst 60 % gjenvinnes, hvorav minst 50 % materialgjenvinnes
  • metall - 60 % materialgjenvinnes
  • kartong - 60 %, hvorav minst 50 % materialgjenvinnes, resten energiutnyttes
  • brunt papir - 80 %, hvorav minst 65 % materialgjenvinnes, resten energiutnyttes.

Næringslivet tar et kollektivt ansvar for å nå målene i avtalene. Dette betyr at både produsenter, importører og brukere av emballasje, samt handelen går sammen om å løse avfallsproblemene fra egne produkter. Finansieringen vil bli sikret av næringslivet selv gjennom frivillige gjenvinningsgebyr på emballasjen. Næringslivet vil etablere non-profitt baserte materialselskaper som skal sørge drift av retursystemene. Disse vil være et tilbud til kommunene om avsetning for utsortert emballasjeavfall fra husholdningene. Oppbygging og gjennomføring av effektive retursystemer forutsetter derfor et nært samarbeid med kommunene.

De nye ordningene vil komme i tillegg til eller forbedre allerede eksisterende retursystemer for emballasje av bølgepapp, glass og drikkekartong. Dette vil medføre at folk flest etter hvert kan få en betydelig reduksjon av emballasjeavfallsmengdene i søppelkassa si.

For å vurdere utviklingene på dette feltet etableres det en egen emballasjekomité med representanter fra næringsliv og miljøvernmyndigheter. Også kommunenesektoren vil bli invitert til å delta i denne komiteen. Norsk kompetansesenter for avfall og gjenvinning (NORSAS A/S) vil være sekretær for komiteen.


Kontaktperson: Jostein Aanestad, tlf. jobb: 22345804, tlf. priv: 66 78 42 22
Lagt inn 15 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen