Historisk arkiv

Bedre styring av turismeutviklingen på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


04. juli 1995

Bedre styring av turismeutviklingen på Svalbard

- Turismeutviklingen på Svalbard skal styres på en slik måte at villmarksnatur og kulturminner ikke blir skadelidende, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. Svalbard er blitt et populært reisemål hvor det har skjedd en klar økning i antallet turister de senere år. Miljøverndepartementet har nå fastsatt en forvaltningsplan som trekker opp de langsiktige retningslinjer for den fremtidige styringen av turisme og friluftsliv på den høyarktiske og sårbare øygruppen. I følge Berntsen vil forvaltningsplanen bli et viktig virkemiddel for å oppfylle de miljøpolitiske målsetninger om bevaring av den særegne villmarksnaturen bl.a. gjennom en kontrollert og begrenset turisme.

Planen vil dessuten være et redskap for å overvåke og håndtere den motoriserte ferdselen slik at det om nødvendig kan iverksettes ytterligere reguleringer.

Miljøvern - felles målsetning

- Vi ønsker å utvikle en livskraftig reiselivsnæring uten at det skjer på bekostning av det spesielle naturmiljøet og kulturminnene på Svalbard, sier miljøvernministeren. - Svalbards villmark og urørte natur er trekkplasteret som bringer de fleste turister til øygruppen. Miljøvernmyndighetene og reiselivsnæringen har derfor en felles målsetning om at turistutviklingen skal skje på naturens premisser.-

Ulik belastning i ulike soner

Forvaltningsplanen omfatter alle former for fritidsbruk av naturen utenfor bosetningene på Svalbard, men planen retter seg særlig mot styring av turistutviklingen fordi denne har størst omfang. I praksis er det en arealplan som fastsetter målsetninger for akseptabel bruk og belastning i ulike geografiske områder på øygruppen. Med andre ord deles Svalbard inn i soner der det legges til rette for forskjellige former for turisme og friluftsliv. Kontinuerlig miljøovervåkning og oppfølging fra myndighetenes side skal stoppe en uheldig turistutvikling i tide.

I naturreservatene, som er opprettet for å verne om upåvirket arktisk landskap og sikre den naturlige økologiske utvikling og muligheter for forskning skal turisme holdes på et lavt nivå og innenfor strenge ferdselsreguleringer. Nasjonalparkene er opprettet for å bevare egenartede og vesentlig urørte naturområder for å sikre muligheter for forskning, undervisning og naturopplevelser. Turisme i nasjonalparkene skal bestå av et enkelt friluftsliv, et organisert reiseliv uten bruk av motorisert kjøretøy på land eller luftfartøy, og en båttrafikk i kontrollerte former. I friluftslivsområdene er ikke ferdselsbestemmelsene så strenge som i verneområdene. Her skal det kunne drives et enkelt friluftsliv og en kontrollert turisme på et lavt nivå, uten tilretteleggings- og stimuleringstiltak. Det skal også opprettes minst to mindre friluftslivsområder uten motorisert ferdsel hvor et enkelt friluftsliv som fot- og skiturer, brevandring og hundekjøring, kan drives i fredelige omgivelser i nærheten av Longyearbyen. Turområdet, et stort område i sentral-Spitsbergen, skal være satsningsområdet for den fremtidige turistutviklingen. Ved hjelp av ulike virkemidler skal det her legges til rette for forskjellige friluftslivs- og turistaktiviteter.

Bedre overvåkning av naturmiljø og kulturminner

Planen legger opp til kontinuerlig miljøovervåkning for å sikre nøyaktig informasjon om belastningen i de ulike områdene. En årlig statistikkrapport skal vise utviklingen av turisme og friluftsliv. Det skal utarbeides et overvåkningsprogram for naturmiljø og kulturminner hvor faste referanseområder jevnlig kontrolleres slik at eventuelle effekter av ferdselen kan dokumenteres. Videre skal det vurderes skjermingstiltak ved tre av de mest belastede kulturminne-lokalitetene i Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark, og settes i gang et prosjekt for skilting av høyprioriterte kulturminner i enkelte områder.

Sysselmannen på Svalbard vil få oppfølgingsansvaret for forvaltningsplanen for turisme og friluftsliv, og skal bl.a. utarbeide handlingsplaner.

Lagt inn 6 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen