Historisk arkiv

ENDRINGER I GENTEKNOLOGILOVEN

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Miljøverndepartementet


23. juni 1995

ENDRINGER I GENTEKNOLOGILOVEN

Miljøverndepartementet la 23. juni fram forslag til endringer i lov om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer, genteknologiloven. Forslaget omfatter endringer innen to adskilte områder; det ene vil gi norske myndigheter hjemmel til å gi nærmere regler om eksport av genmodifiserte organismer og etablering av norsk virksomhet i utlandet for framstilling av slike, mens det andre vil gi hjemmel for å gi forskrift om internkontroll og internkontrollsystemer.

Hjemlen for å innføre eksportkontroll er en oppfølging av Konvensjonen om biologisk mangfold som bl a sier at eksport av genmodifiserte organismer skal meldes til det landet hvor importen vil finne sted. Det er et internasjonalt ønske å få etablert prosedyrer for eksport og handel med genteknologiske produkter for å hindre utflagging eller etablering av risikofylt virksomhet i land med manglende eller mangelfull lovgivning. Den praktiske og juridiske utformingen av disse prosedyrene er ennå ikke avklart internasjonalt, og Norge vil ikke utarbeide konkrete forskrifter i medhold av hjemlen før dette foreligger. Norske myndigheter vil imidlertid bidra aktivt til at det etableres gode internasjonale sikkerhetsregler slik at det positive potensialet innen bioteknologi kan utnyttes uten å sette det biologiske mangfold i fare.

Formålet med forslaget om hjemmel for internkontroll er å sørge for at en kan stille krav til systematisk oppfølging av virksomhet som framstiller og bruker genmodifiserte organismer for å påse at de krav som stilles i genteknologiloven om sikkerhet for helse og miljø blir etterlevet. De nærmere forskrifter om internkontroll vil bli utarbeidet senere. Miljøverndepartementet vil understreke at bruk av internkontroll kan innebære besparelser for virksomhetene på sikt, da en gjennom et slikt system bl a kan hindre utgifter i forbindelse med uhell p g a manglende kontroll med sikkerhetsrutiner.

Kontaktpersoner: Gudrun Schneider, 22345897Anne Baardvik, 22345875Inger Næss, 22345834Lagt inn 18. juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen