Historisk arkiv

Klingenberg Kino er endelig fredet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


18. oktober 1995

Klingenberg Kino er endelig fredet

Miljøverndepartementet har fattet vedtak om opprettholdelse av Riksantikvarens fredningsvedtak for Klingenberg kino.

Fredningen er et ledd i arbeidet med vern av viktige kulturminner fra moderne tid. For fremtidige generasjoners historieforståelse og identitet er det vesentlig å sikre verdier fra den tidsepoken hvor industrialiseringen i Norge for alvor skjøt fart. Denne epoken har vært vesentlig for formingen av den kultur og det samfunn vi har idag. Dette århundret har ført med seg store og raske endringer, som også har gått utover bygninger og interiører. Verdien av vår nære fortid er ofte vanskelig å vurdere i perspektiv. Riksantikvarens satsning på vern av representativ arkitektur fra det 20. århundret er derfor svært viktig, og må betegnes som et foregangsarbeid i europeisk perspektiv.

Klingenberg kino, tegnet av arkitektene Blakstad og Munthe-Kaas, stod ferdig i 1938. Kinoen forteller om datidens moderne bykultur, hvor lydfilmen gjorde sitt inntog og funksjonalismen som stilart var mote. Kombinasjonen av nye tekniske krav, samt nye tekniske muligheter, ga oss en raffinert kinoarkitektur i mellomkrigstiden. Klingenberg kino er den eneste av mange kinoer fra denne perioden som ikke er bygget om i vesentlig grad eller nedlagt. En ombygging av Klingenberg kino til flere mindre saler, ville medført irreversible inngrep. Vi ville miste en del av byens historie.

Mange har et forhold til Klingenberg, fordi den som offentlig bygning har vært tilgjengelig for et bredt publikum. Vi skal nå fortsatt få nyte både film i storsal og et bevaringsverdig funkisinteriør her. En del av vår kulturelle arv er sikret.


Lagt inn 18 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen