Historisk arkiv

NYTT EUROPEISK SYSTEM FOR HELSE- OG MILJØVURDERING AV KJEMIKALIER

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Miljøverndepartementet


16. juni 1995

NYTT EUROPEISK SYSTEM FOR HELSE- OG MILJØVURDERING AV KJEMIKALIER

Miljøverndepartementet har nylig fastsatt en forskrift om vurdering og kontroll av risikoer ved kjemikalier som finnes på det europeiske markedet. Formålet med den nye forskriften er å skaffe bedre kunnskap og oversikt om helse- og miljøfarlige stoffer og derved forebygge skader, f.eks. ved å begrense bruken av stoffene eller ved å ta i bruk mindre farlige stoffer.

En rekke kjemikalier kan forårsake helse- og miljøskader som f.eks. forgiftninger, allergi, kreft, fosterskader, nedsatt fruktbarhet og skader på natur og dyreliv.

Som en følge av EØS-avtalen får Norge store mengder informasjon om slike kjemikalier, og kan delta i arbeidet med å fjerne de farligste kjemikaliene. Samarbeidet innenfor EØS på dette området vil gi Norge tilgang på opplysninger og vurderinger som det ikke er praktisk mulig for Norge å fremskaffe alene.

Virksomheter som produserer kjemiske stoffer i EØS-området eller som importerer kjemiske stoffer til EØS-området skal gi informasjon om kjemikalietype, mengde, bruksområde og helse- og miljøeffekter til EU-kommisjonen. I første omgang gjelder informasjonsplikten produsenter/ importører av kjemiske stoffer i stor skala, det vil si mer enn 1000 tonn i året. Senere må også de som produserer kjemiske stoffer i mindre skala, det vil si mellom 10 tonn og 1000 tonn i året, gi informasjon.

EFTAs industri har av praktiske årsaker fått noe lettere betingelser enn EUs industri, slik at vår deltagelse ikke forsinker arbeidet med å innhente opplysninger. For norske produsenter og importører vil det i første omgang være tilstrekkelig å rapportere generelle opplysninger som mengde og bruk.

Det finnes over 100 000 kjemiske stoffer på EØS-markedet. Stoffene skal kartlegges trinnvis. Alle opplysningene skal samles i en sentral database i EU-kommisjonen, som blir tilgjengelig for myndighetene i alle EØS-landene. Produktregisteret vil lagre disse opplysningene i Norge slik at bl.a. Statens forurensningstilsyn og Arbeidstilsynet vil få tilgang til denne informasjonen.

Etter at informasjon er samlet inn starter et omfattende europeisk arbeid med å analysere informasjonen, innhente ytterligere informasjon, foreta risikovurderinger for forbrukere, mennesker som eksponeres via miljøet, arbeidstakere og det ytre miljø. Dette arbeidet vil gi helt nye muligheter til å begrense bruken av de farligste stoffene og til å ta bruk mindre farlige stoff.

I Agenda 21, som ble utarbeidet under FNs konferanse om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992, oppfordres det til internasjonalt samarbeid for å fremskynde vurderingen av farene ved kjemikalier som er på markedet. Målet i Agenda 21 er at man i år 2000 skal ha gjennomgått og vurdert ca. 500 stoffer. Forskriften som nå er fastsatt, kan sees på som EØS-landenes bidrag til dette.

Dette nye systemet er et stort løft for å redusere helse- og miljørisikoen for alle kjemikalier som allerede er i bruk innenfor EØS. Parallelt med dette er det utviklet et system for å forhåndsvurdere nye stoffer før de kommer på markedet. En forskrift som innfører også dette systemet, forberedes nå i Miljøverndepartementet.

Tilsammen innebærer dette et helt nytt forvaltningsregime for reduksjon av helse- og miljøskader fra kjemikalier i Europa.

Kontaktpersoner:

Underdirektør Per W Schive, MiljøverndepartementetOveringeniør Marit Kopangen, SFTLagt inn 18. juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen