Stortingsproposisjon om ratifikasjon av konvensjon om beskyttelse av det marine miljø i det nordøstlige Atlanterhav
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Brundtland III
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 07.04.1995 | Sist oppdatert: 21.10.2006
P R E S S E M E L D I N G
Miljøverndepartementet
7. april 1995
ST.PRP OM RATIFIKASJON AV KONVENSJON OM BESKYTTELSE AV DET MARINE MILJØ I DET NORDØSTLIGE ATLANTERHAV
Miljøverndepartementet fremmet i statsråd i dag St.prp om samtykke til ratifikasjon av en internasjonal konvensjon om beskyttelse av det marine miljø i det nordøstlige Atlanterhav (OSPAR-konvensjonen). Konvensjonen er en revisjon og sammenslåing av Oslo-konvensjonen fra 1972 om bekjempelse av havforurensninger ved dumping fra skip og fly, og Paris-konvensjonen av 1974 om bekjempelse av havforurensninger ved utslipp fra land.Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen uttaler at konvensjonen vil være et viktig hjelpemiddel for Norge når det gjelder å påvirke andre land til å redusere sine forurensninger, som transporteres til Norges kystområder med havstrømmene. Ved siden av å effektivisere arbeidet, vil konvensjonen gjøre det lettere å se ulike kilders betydning i sammenheng, prioritere mellom dem og sette riktige mål for arbeidet, sier Berntsen.
Konvensjon regulerer både landbaserte utslipp, offshore-aktiviteter og dumping og forbrenning til havs. Nytt i forhold til de eksisterende konvensjonene er egne bestemmelser om forskning og overvåkning av det marine miljø. Som før vil en kommisjon sammensatt av traktatpartene kunne treffe beslutninger om tiltak mot forurensinger på de ulike områdene.
Føre-var prinsippet, prinsippet om at forurenseren skal betale og prinsippene om bruk av best tilgjengelig teknologi og beste miljøvernpraksis er nedfelt som generelle forpliktelser i konvensjonsteksten.
Konvensjonen fastsetter som hovedregel et forbud mot dumping av avfall og annet materiale til havs, med visse unntak, bl.a. mudringsmasser, såkalt inert materiale (slik som steinmasser) og fiskeavfall. For skip vil forbudet tre i kraft fra 1. januar 2005. Det fastsettes videre forbud mot å dumpe alle typer radioaktivt avfall innenfor konvensjonsområdet, ihvertfall i 15 år fra 1. januar 1993. Konvensjonen fastsetter et totalforbud mot forbrenning av avfall til havs.
Når det gjelder offshore-aktiviteter gis kommisjonen myndighet til å fastsette retningslinjer og kriterier både for driftsutslipp fra plattformer, dumping og etterlatelse av plattformer. Det enkelte land avgjør imidlertid selv disponeringsmåte for utrangerte offshore-installasjoner.
Kontaktperson:Rådgiver Lindis Nerbø , tlf 22 34 58 38
Lagt inn 26 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen