Historisk arkiv

Vellykket europeisk miljøkonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


26. oktober 1995

Vellykket europeisk miljøkonferanse

Statssekretær Bernt Bull i Miljøverndepartementet er godt fornøyd med den ministerdeklarasjonen som ble et resultat av "Miljøvern for Europa"-konferansen i Sofia 23. - 25. oktober. I deklarasjonen - som fikk tilslutning fra miljøvernministre fra hele Europa og OECD-området - slås det fast at det er gjort framskritt på flere områder de siste årene blant annet når det gjelder nasjonale miljøhandlingsplaner, styrking av miljøvernforvaltningen og miljøinvesteringer. Det gjenstår likevel mange alvorlige miljøproblemer; blant annet forurensinger som påvirker helsen og sikkerhetsrisiko knyttet til atominnstallasjoner og handtering av radioaktivt avfall. En videreføring av handlingsprogrammet for miljøvern i Europa vil derfor stå sentralt også fram mot neste ministermøte.

Deklarasjonen inneholder flere punkter for oppfølging på disse områdene. Ministrene går inn for å fase ut usikre atominstallasjoner så snart som mulig, og løse problemene som er knyttet til handteringen av avfallet. Sammen med noen andre land har Norge sluttet seg til en fotnote der det påpekes at bruk av kjernekraft generelt bør fases ut på lengre sikt. Ministrene gir videre uttrykk for bekymring over risikoen for miljø og helse som følger av prøvesprengninger.

Ministrene understreker at de enkelte land har hovedansvaret for å løse egne miljøproblemer og at hovedtyngden av midlene må komme fra landene selv. Støtte fra vestlige givere vil så langt råd bli brukt til å utløse lån og bidrag fra andre finansieringskilder. "Renere produksjons"-prosjekter har gitt gode resultater, og ministrene vil følge opp ved å sette i verk pilot-prosjekter som finansieres gjennom en felles gjennomføring mellom giver- og mottakerland. Etter norsk initiativ har også OECD utarbeidet en håndbok for renere produksjon som vil bli en modell for framtidige prosjekter. Det pekes også på virkemidler som miljøstandarder og reguleringer, bruk av avgifter, reduksjon av subsidier som virker uheldig på miljøet o.l. Etter norsk initiativ vil det settes i gang et pilot-prosjekt for miljøvennlige innkjøp av varer og tjenester.

Ministrene ga sin tilslutning til et "Miljøvernprogram for Europa". Programmet inneholder forslag til en rekke tiltak, blant annet innenfor energiøkonomisering, samferdselssektoren, CO2-avgift, utvikling av produkter som bygger på "fra-vugge-til-grav"-prinsippet m.v. I programmet legges det vekt på å styrke den folkelige deltakelse og organisasjonenes rolle innenfor miljøvernet.

Neste "Miljøvern for Europa"-møte vil bli holdt i Danmark i 1998.


Kontaktperson:For ytterligere opplysninger kan man henvende seg til ekspedisjonssjef Jan Thompson, telf. 22345980

Lagt inn 1. november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen