Historisk arkiv

BJØRNENS KJERNEOMRÅDER OG SAUEHOLDET

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


16. august 1996

BJØRNENS KJERNEOMRÅDER OG SAUEHOLDET

Den 14. august holdt miljøvernminister Thorbjørn Berntsen møte med representanter fra Norsk sau- og geitalslag, Norges bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag. Temaet for møtet var rovviltforvaltningen, herunder sommerens presseoppslag med påstander om at miljøvernministeren ønsker å flytte all sau ut av bjørnens kjerneområder. Statsråd Berntsen avviste selvsagt at han har et slikt forenklet og unyansert syn på konfliktene mellom rovdyr og bufe.

Miljøvernministeren presiserte imidlertid at bakgrunnen for opprettelsen av kjerneområder er at rovdyrene må ha et forholdsvis strengt vern i de sentrale leveområdene (kjerneområdene) for artene. Saueholdets driftsformer i de områder som opplever kroniske rovdyrskader må ta hensyn til dette. Innsatsen i slike områder må konsentreres om nye tiltak som reduserer eller løser problemene på lang sikt.

I den nye stortingsmeldingen om rovviltforvaltningen, som blir lagt fram ved årsskiftet, vil det bli foretatt en grundig gjennomgang av de ulike sidene ved rovviltforvaltningen. I prosessen fram mot ferdig melding presiserer miljøvernministeren at han vil legge stor vekt på dialog med, og medvirkning fra, berørte nærings- og miljøvernorganisasjoner.


Lagt inn 19 august 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen