Historisk arkiv

Emballasje med rester av spesialavfall skal samles inn til forsvarlig behandling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


11. mars 1996

EMBALLASJE MED RESTER AV SPESIALAVFALL SKAL SAMLES INN TIL FORSVARLIG BEHANDLING

Miljøverndepartementet har fått foretatt en kartlegging som viser at det årlig kasseres ca. 40 mill. emballasjeenhenter som i større eller mindre grad inneholder rester av spesialavfall. Bare ca. 8 % av disse blir levert til særskilt behandling. 92% havner dermed på fyllplasser eller forbrenningsanlegg for vanlig avfall. "Innsamling av denne emballasjen er særlig viktig for å sikre forsvarlig behandling av spesialavfallsrestene og dermed hindre fare for alvorlig forurensning, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Norsk kompetansesenter for avfall og gjenvinning, NORSAS AS har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Miljøverndepartementet. Den omfatter emballasje av alle materialslag til alle typer spesialavfall og dekker således alt fra industricontainere og stålfat til spraybokser og limtuber. I alt oppstår ca. 40 mill. enheter spesialavfallsemballasje pr. år. Omlag 3 mill. enheter leveres til særskilt behandling slik regelverket krever. Hovedmengden, ca. 37 mill. enheter, følger med det vanlige avfallet til fyllplasser og forbrenningsanlegg. Denne disponeringen av spesialavfall kan føre til fare for alvorlige forurensninger.

Rapporten fra NORSAS sendes i dag på høring sammen med en vurdering av virkemidler som er aktuelle for å sikre innsamling og forsvarlig behandling av spesialavfallsemballasjen. Mulige tiltak er bl.a. endring av spesialavfalls-forskriften, refunderbare avgifter, panteordninger og produsentansvar for innsamling og behandling av denne emballasjen.

Det er en nasjonal målsetting at praktisk talt alt spesialavfall skal samles inn til forsvarlig behandling. Brukt emballasje med spesialavfallsrester omfattes av bestemmelsene i forskrift om spesialavfall, bla. leveringsplikt for virksomheter, krav om tillatelse til håndtering og kommunalt ansvar for mottaksordninger.


Lagt inn 13 mars 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen