Historisk arkiv

Kulturminneåret 1997 Motto: Forandring fryder!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


4. september 1996

Kulturminneåret 1997 - Motto: Forankring fryder!

Kulturminneåret 1997 som blir lansert under mottoet "Forankring fryder" er under planlegging, og startskuddet går i Ålesund 15. januar. På det første møtet i hovedkomiteen markerte regjeringen stor interesse for kulturminnesaken ved å stille med ministrene både for miljø, kultur, kommunal og samferdsel. Kulturminnearbeidet skal forankres i det helhetlige miljøvernarbeid. I arbeidet med vern og forvaltning skal det både legges vekt på bruk av egne virkemidler og integrering av kulturminnearbeidet i andre sektorer. I kulturminneåret skal det også fokuseres på koblingen mellom kulturminnearbeidet og kulturarbeidet.

Det overordnede målet for Kulturminneåret er å skape en positiv interesse og forståelse for hva kulturarven betyr for den enkelte av oss, og hvilken viktig ressurs den er for samfunn og samfunnsutvikling. Der folk bor og arbeider skal det satses på å bedre tilgjengeligheten til de lokale kulturminnene, og gi folk flest bedre kunnskap om disse verdiene. Det skal fokuseres både på verdiene, de store variasjonene i kulturminner vi har i Norge, og på sammenhengen mellom vern og bruk av kulturverdiene.

Det er valgt ut tre hovedtemar for Kulturminneåret:

  • Kulturminner langs kyst og vannveier
  • Tekniske og industrielle kulturminner
  • Bli kjent med dine kulturminner!

De frivillige organisasjonene innen kulturminnevernet og museene vil få en viktig rolle i planleggingen og gjennomføringen av Kulturminneåret. Fylkeskommunene har et ansvar for både kulturminneforvaltningen og museumsdriften, og vil få en sentral rolle som pådrivere og som bindeledd til kommunene. Samisk kulturminneråd vil få en tilsvarende rolle på sitt felt. En av hensiktene med Kulturminneåret er å skape engasjement lokalt, Det er derfor av stor betydning at kommunene engasjere seg i planleggingen og gjennomføringen av Kulturminneåret.

I løpet av inneværende år vil det bli bygget opp et kontaktnett overfor organisasjoner, museer, fylkeskommuner og kommuner. Informasjonstiltak, prosjekter og markeringer vil bli gjort kjent, slik at alle kan være forberedt og ha tid på seg til å gjøre en innsats. Kontaktnettet skal holdes orientert bl.a. gjennom nyhetsavisen "Kulturminner i dag". Avisen skal gi nyttig og praktisk informasjon og tjene som et organ for utveksling av ideer. Riksantikvaren/ fellessekretariatet står som utgiver for avisen og alle interesserte kan få den tilsendt gratis.


Informasjon om Kulturminneåret fås hos:

Riksantikvaren
Fellessekretariatet for KMÅ/Info
Postboks 8196 Dep
0030 Oslo
Tlf: 22 94 04 00
Fax: 22 94 04 06


Lagt inn 4 september 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen