Historisk arkiv

MD - Pressemeldinger 1996 - Nitrogenfjerning fra kommunalt avløpsvann mest aktuelt på østsiden av Ytre Oslofjord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


12. juni 1996

Nitrogenfjerning fra kommunalt avløpsvann mest aktuelt på østsiden av Ytre Oslofjord

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen vil i denne omgang konsentrere det videre arbeidet med å gjennomføre nitrogenfjernetiltak om østsiden av ytre Oslofjord og i Glommas nedbørsfelt. Miljøvernministeren har i dag orientert Stortingets energi- og miljøkomite om denne konklusjonen, som han har trukket på grunnlag av en ny rapport som ble lagt fram av en ekspertgruppe av forskere tidligere i vår og SFT`s vurderinger på grunnlag av denne.

Miljøvernministeren understreker at forskerne har bekreftet at Oslofjorden er inne i en negativ utvikling, som skyldes både langtransporterte og norske tilførsler. Tilstanden i de sentrale delene av ytre Oslofjord er likevel rimelig god, slik at det fra et miljøsynspunkt ikke synes påkrevd med en full gjennomføring av alle de aktuelle tiltakene nå.

Det videre arbeidet vil derfor konsentrere seg om områdene med avrenning til Hvaler/Singlefjordområdet, hvor de norske tilførslene betyr mest og hvor det er særlig grunn til bekymring for effekter knyttet til giftige alger og skader på biologisk mangfold. Miljøvernministeren ønsker imidlertid å bruke noe mer tid på en nærmere gjennomgang av hvilke muligheter som foreligger både på tiltaks- og finansieringssiden, før det treffes endelig beslutning mht gjennomføring av pålagte nitrogenfjernetiltak i dette området. Formålet er å komme frem til en pakke av tiltak som gir størst mulig miljøgevinst, hvor også behov for utbedring av ledningsnettet og mulighetene for ytterligere landbrukstiltak tas med i vurderingene. Jeg vil komme tilbake meden grundigere redegjørelse i denne saken i statsbudsjettet for 1997, sier Berntsen.

Når det gjelder de øvrige områdene av ytre Oslofjord hvor det er gitt pålegg om nitrogenfjerning ved kommunale avløpsanlegg, så finner ikke miljøvernministeren grunn til å gå videre med disse rensekravene nå.

Han understreker samtidig at det selvsagt ikke kan utelukkes at nitrogenfjerning kan bli aktuelt også i disse områdene i en senere runde. Dette vil avhenge av resultatene av videre overvåking, forskning og utreninger, sier han.

Berntsen påpeker også at indre Oslofjord ikke har vært gjenstand for ekspertgruppens gjennomgang, og tiltakene for å redusere nitrogenutslippene til denne delen av fjorden gjennomføres som planlagt. Det har ikke vært reist noen tvil blant forskerene om behovet for å redusere nitrogenutslippene til indre Oslofjord, sier Berntsen.


Lagt inn 14 juni 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen