Historisk arkiv

Økt innsamling og forsvarlig behandling av avfall fra elektriske og elektroniske produkter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


15. mars 1996

Økt innsamling og forsvarlig behandling av avfall fra elektriske og elektroniske produkter

I Norge oppstår det årlig ca. 144 000 tonn avfall fra elektriske og elektroniske produkter. Dette avfallet inneholder betydelige mengder bly, blyoksyd, kadmium, kvikksølv, flammehemmende midler og PCB. En arbeidsgruppe som har bestått av representanter fra næringslivet, kommunene og Miljøverndepartementet har i dag lagt frem en utredning med forslag til målsettinger og virkemidler for innsamling og forsvarlig behandling av dette avfallet. "Jeg er svært tilfreds med den positive viljen som næringslivet og kommunene har vist for å sikre en forsvarlig behandling av avfallet fra elektriske og elektroniske produkter", sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Elektriske og elektroniske produkter er en svært sammensatt produktgruppe, og omfatter bl.a. datamaskiner, vaskemaskiner, fjernsynsapparater, lysrør og kabler. I Norge oppstår det årlig ca. 144 000 tonn avfall fra elektriske og elektroniske produkter (EE-avfall). Dette avfallet inneholder anslagsvis 460 tonn bly, 265 tonn blyoksyd, 60 tonn kadmium, 710 tonn flammehemmende midler, 10 tonn PCB og 1,5 tonn kvikksølv. I dag blir ca. 10 000 tonn EE-avfall eksportert, 38 000 tonn materialgjenvunnet, 20 000 tonn forbrent og 76000 tonn deponert på fyllplasser, noe som medfører ukontrollert spredning av miljøgifter og en dårlig utnyttelse av ressursene i avfallet.

Arbeidsgruppen anbefaler at innen år 2000 skal 80 % av alt EE-avfall samles inn via separate innsamlingsløsninger og at praktisk talt alt EE-avfall som er spesialavfall skal samles inn innen år 2000. Ved behandlingen av EE-avfallet skal de deler av avfallet som er spesialavfall sorteres ut og sikres en miljømessig forsvarlig behandling. Resten av EE-avfallet skal gjenvinnes så langt det er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Arbeidsgruppen foreslår at det iverksettes en forskrift om mottak, innsamling og gjenvinning eller sluttbehandling av EE-avfall. Forskriften vil sikre at husholdninger vil kunne levere EE-avfallet gratis tilbake til forhandler eller til kommunale mottakssatsjoner. Virksomheter vil kunne levere EE-avfall gratis tilbake til forhandler ved kjøp av tilsvarende mengder nytt utstyr. Produsenter/importører av elektriske og elektroniske produkter skal sørge for innsamling og gjenvinning eller forsvarlig sluttbehandling av EE-avfall.

Forskriften kan suppleres med en eller et fåtall avtaler mellom Miljøverndepartementet og EE-bransjen, hvor bransjen får ansvaret for å nå innsamlings- og behandlingsmålsettingene. Bransjens forpliktelser etter forskriften kan oppfylles ved at det etableres bransjeselskap som på vegne av EE-bransjen tar ansvaret for å organisere innsamlingen og behandlingen av EE-avfallet, og for å etablere hensiktsmessige finansieringsformer for dekning av kostnadene i systemet. Finansieringen kan f.eks. gjennomføres ved at importørene/produsentene av EE-produkter legger et gebyr på nye produkter når de omsettes. EE-bransjen vil nå i samarbeid utrede hvordan denne ordningen best kan administreres.

Rapporten vil nå bli sendt på høring, og vil sammen med høringsuttalelsene danne grunnlaget for departementets videre arbeid på dette feltet.


Lagt inn 18 mars 1996 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen