Historisk arkiv

Ozonlagets tilstand og nivået på uv-strålingen over nordområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


18. mars 1996

Ozonlagets tilstand og nivået på uv-strålingen over nordområdene

I slutten av februar og i begynnelsen av mars ble det målt et rekordtynt ozonlag over nordområdene. Dette skyldes spesielle meteorologiske forhold, men sannsynligvis også en kjemisk nedbrytning av ozon i stratosfæren, forårsaket av menneskeskapte utslipp, hovedsakelig KFK og haloner.

Ozonlaget beskytter mot skadelig ultrafiolett (UV) stråling og er helt nødvendig for livet på jorda. Målinger på Østlandet viser et noe forhøyet UV-nivå i begynnelsen av mars, som kan forklares med klart vær og ekstremt lavt ozonnivå over Norge i dette tidsrommet. De siste dagene har UV-nivået falt og ozonlaget over Norge er nå innenfor et normalt variasjonsområde igjen.

Siden fortynningen av ozonlaget, det såkalte "ozonhullet", ble registrert i vårmånedene over Antarktis på midten av 1980-tallet, har denne sesongmessige svekkelsen som skyldes kjemisk nedbrytning blitt større for hvert år. I de antarktiske vårmånedene i 1995 var det fortynnede området på størrelse med hele Europa og inkluderte de sørligste delene av Sør-Amerika. I de senere årene er det også over nordområdene blitt observert en økende reduksjon av ozonlaget om våren, som sannsynligvis også skyldes kjemisk nedbrytning. Årsaken til økte kjemiske nedbrytnings-prosesser i vårmånedene i områdene rundt polene er isskyer som dannes ved lave temperaturer i disse områdene. Sammen med sollys aktiverer disse isskyene klor og brom, hovedsakelig fra KFK og haloner, slik at ozon i stratosfæren nedbrytes. De raske variasjonene i ozonlagets tykkelse om våren over enkelte områder, slik tilfellet nå har vært over Norge, skyldes meteorologiske forhold.

Selv om ozonlagets tykkelse og UV-nivået nå ligger innenfor normalt variasjonsområde igjen, er mulighetene for store fluktuasjoner i de nærmeste dager og uker fortsatt til stede, avhengig av temperaturforhold i atmosfæren og andre værforhold. På det nåværende tidspunkt er det således usikkert hvordan ozonlagets tilstand og UV-nivået vil bli i f.eks. påsken.

I tillegg til ozonlagets tykkelse vil UV-nivået ved jordoverflaten være avhengig av skydekket, solhøyden og bakkerefleksjonen. Skydekket er av stor betydning og kan gi en nesten total dempning av UV-nivået. Solhøyden er også av stor betydning. Normalt er UV-nivået lavt i vårmånedene fordi solen står lavt over horisonten. Dette betyr at selv om ozonlaget er fortynnet i vårmånedene, vil UV-nivået fortsatt kunne være lavt. Normalt på denne årstiden øker UV-nivået daglig så raskt at dagsdosen ved f.eks. en sen påske kan være nær den dobbelte av nivået ved en tidlig påske. Det vil også være andre forhold som påvirker styrken i den UV-strålingen vi blir utsatt for. Snødekte flater kan føre til opptil 40% høyere UV-nivå enn ved barmarksforhold. Videre er f.eks. UV-nivået ca. 10% høyere i 1000 meters høyde enn ved havoverflaten.

Det er nå under etablering et nettverk av instrumenter som kontinuerlig måler UV-stråling på syv steder i Norge, fra Ny-Ålesund i nord til Grimstad i sør. Nettverket er et samarbeid mellom helse- og miljøvernmyndighetene, fordi eventuelle endringer i UV-nivå kan ha både helse- og miljørelaterte konsekvenser. SFT, NILU og Statens strålevern samarbeider om disse målingene, lagring og bearbeiding av måledata. I tillegg til UV-overvåkningen holder NILU, Universitetene i Oslo og Tromsø, DNMI, Norsk Romsenter og Norsk Polarinstitutt ozonlaget under overvåkning og kan varsle endringer når disse forekommer.

Dersom dagens situasjon m.h.p. ozonlagets tykkelse og UV-strålingen endrer seg fram mot påske, vil miljøvern- og/eller helsemyndighetene vurdere å sende ut ny pressemelding.


Kontaktpersoner:

  1. Helserelaterte spørsmål knyttet til økt UV-stråling kan rettes til Statens strålevern v/ Merete Hannevik (tlf. 67162500).
  2. Miljørelaterte spørsmål knyttet til redusert ozonlag og økt UV-stråling kan rettes til Miljøverndepartementet v/ Monica Ness (tlf. 22245990), Statens forurensningstilsyn v/ Eli Vike (tlf. 22573583) eller NILU v/ Arne Dahlback (tlf. 63898000).

Lagt inn 18. mars 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen