Historisk arkiv

Peterson er Norges første EMAS-bedrift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


31. januar 1996

PETERSON ER NORGES FØRSTE EMAS-BEDRIFT

Norge har fått sin første deltager i den felles europeiske miljøstyrings- og miljørevisjonsordningen - såkalt EMAS (Eco-Management and Auditing System). Cellulose- og papirfabrikken Peterson i Moss er den første norske EMAS-bedriften, og miljøvernminister Thorbjørn Berntsen deltok på markeringen i Moss i dag.

EU har opprettet EMAS-ordningen for å styrke miljøarbeidet i europeisk industri. Ordningen er frivillig, og det forventes at deltagelse vil gi et betydelig konkurransefortrinn både nasjonalt og internasjonalt. Etterhvert regner man med at EMAS-registrerterte bedrifter vil kreve at deres underleverandører også er EMAS-bedrifter. Bare i januar i år er det registrert i underkant av 50 tyske EMAS-bedrifter, og dette er bare begynnelsen. Det kan bli dyrt å ikke delta!

Det er imidlertid viktig å presisere at miljømyndighetene fortsatt vil satse på å redusere forurensningene fra industrien - og vil fortsette å kontrollere og føre tilsyn med industrien. EMAS blir bare blir et supplement til myndighetenes miljøpolitikk.

Det er tre forhold som gjør EMAS spesielt interessant i miljøsammenheng:

  1. EMAS krever at bedriftene må foreta en systematisk miljøgjennomgang av virksomheten. Alle trinn i bedriftens livssyklus skal gjennomgås (produktutvikling og uttak av råstoff, produksjon, bruksfasen og avfallsfasen). Dette vil gi bedriftene økt kunnskap om miljøsituasjonen og styrke miljøbevisstheten.
  2. EMAS-bedriftene må videre gå lenger i sitt miljøarbeid enn de obligatoriske miljøkrav. Det holder ikke å vente på at myndighetene pålegger miljøtiltak. EMAS-bedriften må gjøre noe mer, de må være forut for myndighetenes krav og selv ta initiativ. EMAS-bedriftene blir således miljøpådrivere. Miljøvernministeren ser fram til utviklingen på dette området.
  3. EMAS-berdiftene må videre lage en offentlig miljøredegjørelse slik at allmennheten og forbrukerne, media og miljøorganisasjoner kan bli bedre kjent med bedriftene som er registert, og får innsikt i utviklingen.

Miljøvernministeren har store forventninger om at norsk industri tar denne utfordringen, og at de flinkeste miljøbedriftene - og ikke bare de store - vil delta.


Kontaktperson:Inger Marit Haenel, tel: 22 24 58 18


Lagt inn 1 februar 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen