Historisk arkiv

Regjeringen har i dag lagt fram forslag til lov om statlig naturoppsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


01. mars 1996

REGJERINGEN HAR I DAG LAGT FRAM FORSLAG TIL LOV OM STATLIG NATUROPPSYN

I statsråd ble det i dag vedtatt å fremme forslag til lov om statlig naturoppsyn. Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen opplyser at formålet med forslaget er å klargjøre lovgrunnlaget for dette naturoppsynet. Et effektivt naturoppsyn er et viktig redskap i arbeidet med å forebygge alvorlig miljøkriminalitet, framhever miljøvernministeren.
Det er i dag en rekke statlige naturoppsynsordninger, men det er bare lakse- og innlandsfiskeloven som har egen bestemmelse om oppsyn av de aktuelle lovene innen naturforvaltning og kulturminnevern.

Forslaget gir hjemmel til å utøve oppsyn med natur- og kulturminner i hele landet. Oppsynet skal føre kontroll med bestemmelser og forskrifter i friluftsloven, naturvernloven, lov om motorferdsel i utmark og vassdrag, kulturminneloven, viltloven og lakse- og innlandsfiskeloven.

Oppsynspersonell kan gis begrenset politimyndighet og er ved utøvelse av denne myndigheten underlagt politiet.
Oppsynet skal drive veiledning og informasjon, samtidig som det kan drive skjøtsel, registrering og dokumentasjon. Alle som i fremtiden skal drive oppsyn i medhold av den nye loven, pålegges taushetsplikt om sårbart natur- og kulturmiljø med et særlig beskyttelsesbehov.

Miljøvernministeren sier at regjeringen fremmet et forslag om dette 21.april 1995. Under behandlingen i Stortinget framkom det ønske om tilleggsutredninger angående forholdet til politi-og lensmannsetaten, forholdet til kystoppsynet og oppsyn i sjøområderer, forholdet til eksisterende oppsynsordninger, samt organiseringen av oppsynsordningene. Proposisjonen ble derfor sendt tilbake til regjeringen.

Miljøvernministeren sier at departementet nå har foretatt de nødvendige tilleggsutredninger. Departementet har samarbeidet med og fått nyttige innspill fra bl.a. politiet, fjellstyrene, Statskog SF og flere av de andre departementene.

I følge miljøvernministeren har gjennomgangen av oppsynsordningene vist at det gjøres mye bra arbeid i dag, men at det er muligheter for forbedringer. Spesielt framhever han ledelsen og styringen av oppsynet fra Direktoratet for naturforvaltning. I dag er dette ansvaret spredd på flere avdelinger, og en samling av disse oppgavene i en avdeling gir mulighet for bl.a. bedre koordinering av innsatsen.
Thorbjørn Berntsen mener også at det er behov for å heve kompetansen hos oppsynspersonellet. Han mener det er behov for å løse de mest krevende oppsynsoppgavene med profesjonelt personell med høy kompetanse. Dette gjelder bl.a. oppsynet i nasjonalparker og andre områder med viktige miljøverdier. En slik gruppe av profesjonelt personell kan i tillegg bistå politiet i mer aksjonsrettet oppsyn i problemområder der det er behov for forsterket innsats for å forebygge alvorlig miljøkriminalitet. Det profesjonelle oppsynet vil også bli viktig i arbeidet med å heve kompetansen hos de mange rundt omkring i landet som utfører oppsynsoppgaver på deltid for statlige miljøvernmyndigheter.

Miljøvernministeren understreker at det fortsatt vil være aktuelt å kjøpe oppsynstjenester lokalt. I dag har mer enn 1000 personer på landsbasis avtale med statlige miljøvernmyndigheter om å drive oppsyn på deltid. I tillegg har miljøvernmyndighetene avtale med andre offentlige etater og foretak, samt mer private selskap, om kjøp av oppsynstjenester. Totalt bevilges det ca. 27 mill kr til statlig naturoppsyn over departementets budsjett i 1996.


Kontaktpersoner: Wilhelm Pedersen tlf. 22 24 58 61
Ingunn Iversen tlf. 22 24 58 79


Lagt inn 4 mars 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen