Historisk arkiv

Regjeringen iverksetter ny viltforskrift for å bevare kvaliteten på Svalbards villmarksnatur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


3. juni 1996

Regjeringen iverksetter ny viltforskrift for å bevare kvaliteten på Svalbards villmarksnatur

Fredag 24. mai vedtok Kongen i Statsråd en ny forskrift om forvaltning av vilt på Svalbard. Forskriften har et overordnet formål om å bevare kvaliteten på Svalbards villmarksnatur. Høstingen av viltproduksjonen skal være underordnet dette formålet. Forskriften legger grunnlaget for en kontrollert og begrenset beskatning som ikke skal føre til endringer i den naturlige utvikling av de jaktbare bestandene, sier Berntsen.

På fastlandet er jakt en nødvendighet for å regulere bestandene i forhold til beitegrunnlaget. Mangel på rovdyr, oppdelte leveområder og endringer i skogsdriften er hovedgrunnene til dette. På Svalbard er dette ukjente problemstillinger fordi naturen i større grad er upåvirket og økosystemene er mer intakt.

Forskriften bygger i stor grad på lov om viltet av 29.05.1981 nr.38 som gjelder for fastlandet. Dette må anses som et fremskritt idet viltloven er en framtidsrettet lov med prinsipper om bevaring av produksjon og mangfold og fredning som bærebjelkene. Det som skiller forskriften fra viltloven er begrunnet med de administrative og økologiske ulikheter som preger Svalbard i forhold til Norge forøvrig.

Det vil bli forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret og uroet på en måte som kan medføre fare for såvel isbjørn som mennesker.Dette innebærer ikke at det blir ulovlig å ferdes i eller dra til områder hvor det er stor påregnelighet for å påtreffe isbjørn, men det ønskes signalisert at dersom man påtreffer isbjørn så holder man seg på behørig avstand, og avstår fra enhver handling som kan medføre forstyrrelse av isbjørnen og en grad av nærhet som kan medføre fare for mennesker og eventuelt behov for å verge seg.

Det innføres krav til jaktkort for jegere. Kortet gjøres obligatorisk og med pliktig tilbakemelding. Prisen på kortet legges på et nivå slik at den samlede innbetaling gir et reelt tilskudd til å dekke kostnadene ved administrasjon. For storviltjakt vil det i tillegg bli innført fellingsgebyr. Jakten kan begrenses til de som er fastboende på Svalbard.

Forskriften vil tre i kraft 1. januar 1997. Sysselmannen på Svalbard kan kontaktes for nærmere retningslinjer.


Kontaktpersoner i Miljøverndepartementet:
Tore Ising, tlf. 22 24 59 96
Mette Møglestue, tlf. 22 24 59 57


Lagt inn 3 juni 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen