Historisk arkiv

Reguleringsplanen for Midtstuen skole avvist

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


01. mars 1996

REGULERINGSPLANEN FOR MIDTSTUEN SKOLE AVVIST

Miljøverndepartementet har i dag tatt innsigelsen fra fylkesmannen til følge og avvist Oslo kommunes plan for skoletomt på Midtstuen. Det har vært en ekstra vanskelig avgjørelse å ta fordi gode formål stilles opp mot hverandre i denne saken, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Konsekvensen av dette vedtaket er at Oslo kommune må finne ny tomt for skolen. Det foreligger alternativer, men departementet tar ikke stilling til tomtevalget. Nå må kommunen foreta en reell vurdering også av private tomter i bydelen. Det er ikke akseptabelt at regulerte og planlagte grøntområder i praksis blir sett på som en billig tomtereserve ved utbygging av skoler og institusjoner. Det er å verdsette grøntarealene i et byområde for lavt, sier miljøvernministeren.

Avgjørelsen gjør at Vinderen bydel må basere seg på midlertidige løsninger lengre enn tidligere antatt. Dette er beklagelig, men det er allikevel snakk om en begrenset periode. Behovet for ny skole og motforestillingene mot tomta har vært kjent lenge. En utbygging etter kommunens plan, ville ført til en permanent nedbygging og punktering av et sammenhengende, verdifullt grøntdrag som strekker seg fra Bygdøy til Marka.

For å ta vare på sammenhengen av grønne arealer og turveger knyttet til Oslovassdragene, har Oslo kommune en overordnet plan for grøntstrukturen i byggesonen. Den planen fikk "planprisen" i 1994. Oslo kommune må følge opp intensjonene i denne planen. Dette er viktig, ikke bare for den menneskelige bruk av områdene til friluftsliv og naturopplevelse, men også for det biologiske mangfoldet, sier Berntsen. Han understreker at beslutningen også avspeiler behovet for å ta vare på slike sammenhengende grøntstrukturer for kommende generasjoner. Planen for Midtstuen skole bryter opp denne sammenhengen.


Lagt inn 4 mars 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen