Historisk arkiv

Thorbjørn Berntsen vil bedre informasjonen til forbrukerne om farlige stoffer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


13. september 1996

Thorbjørn Berntsen vil bedre informasjonen til forbrukerne om farlige stoffer

Det danske dokumentarprogrammet Hormonkarusellen som ble sendt på NRK1 i går, var meget tankevekkende, sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen i en kommentar til programmet. Dette er et problemområde som vi gradvis har fått bedre innsikt i, og som vi gir høy prioritet. Helse og miljøvernmyndighetene samarbeider nå om flere prosjekter for å kartlegge hva forskerne vet på dette området for deretter å legge til rette for at tiltak kan settes inn.

For flere av de stoffene som kan ha hormoneffekter slik som DDT, PCB og tinnorganiske stoffer, har vi i Norge allerede for lang tid tilbake innført forbud sier miljøvernministeren. Dette har inngått i miljøvernmyndighetenes løpende arbeid med å få kontroll over miljøgiftene. Viten om nye typer alvorlige effekter, som hormoneffektene, gjør at vi vil prioritere en løsning av denne problematikken høyt i det videre arbeidet med miljøgifter.

Miljøvernmyndighetene vil bl.a. prioritere arbeidet med å bedre informasjonen til forbrukerne om innhold av farlige stoffer i produkter slik at folk kan velge bort produkter som kan ha skadelig effekt på helse og miljø, slår Thorbjørn Berntsen fast.

Arbeidet med å få kontroll over hormonhermerne må i stor grad også skje internasjonalt dersom de ønskede effektene skal oppnås, siden tiltakene i stor grad vil gå ut på å regulere produkter som det handles over landegrensene. Norge vil fortsatt være en pådriver i det internasjonale miljøgiftarbeidet.

Det er også gledelig at TV-aksjonen Miljø for livet ønsker å bruke endel av de innsamlede midlene til å informere om miljøgifter. Dette er jo et problem som publikum naturlig nok er svært opptatt av sier Berntsen til slutt i sin kommentar til det danske dokumentarprogrammet.


Lagt inn 16 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen