Historisk arkiv

Tre vinnere av Miljøbyprisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding


18. september 1996

Tre vinnere av Miljøbyprisen

For første gang er det opprettet en Miljøbypris, og i dag på Miljøbykonferansen i Tromsø ga miljøvernminister Thorbjørn Berntsen prisen til Harstad, Kristiansand og Halden.

- Skal vi fortsatt kunne bo i framtidas byer, må vi ta et krafttak for å bedre miljøet. Jeg vil bruke Miljøbyprisen for å trekke fram kommuner som arbeider målrettet for at byer skal skal bli gode å leve i, og som vil verne natur og miljø. Årets vinnere er eksempler på dette. Harstad, Kristiansand og Halden har vist at de arbeider for en miljøvennlig byutvikling , sa miljøvernministeren under prisutdelingen i Tromsø. Foruten diplom og plakett med miljøbyens logo, fikk de tre vinnerne 30.000,- kroner hver. Beløpet skal brukes til faglige stipend etter nærmere vurdering i bykommunene.
Statssekretær Bernt Bull i Miljøverndepartementet er formann i juryen for Miljøbyprisen som enstemmig innstilte på å gi prisen til:

  • Harstad kommune som har tilrettelagt for bredt miljøengasjement i befolkningen
  • Kristiansand kommune for prosjektet "Groblad" - en ny og viktig plante i miljøbyarbeidet
  • Halden kommune for mangfold i miljøarbeidet

Harstad kommune har lykkes i satsingen på et bredt engasjement i befolkningen, hvor mer enn 1000 innbyggere og kommuneansatte har deltatt i kommuneplanlegging. Harstad har fått sikret status som første norske sikkerhetsby oppnevnt av verdens helseorganisasjon WHO. Harstad er i positiv utvikling med å lage et levende bysentrum med lekeplass, musikkpaviljong, torgmiljø, kulturhus, hotell og bibliotek.

"Groblad"- prosjektet i Kristiansand er et lokalt nærmiljøprosjekt på Øvre Slettheia, en flerkulturell bydel. Erfaringene fra prosjektet har ført til at 20 skoler er med i et natur og miljøprosjekt. Til sammen 550 seksåringer er nå ute i naturen en dag i uka året rundt.

Halden kommune har fått prisen for sin generelle miljøinnsats som rensetiltak i Iddefjorden, kildesortering, bygningsvern, sikring av verneverdier i sentrum, utvikling av kollektivtrafikken og sikring av bynære naturområder gjennom reguleringsplaner.


Kontaktperson: Signe Ihlen Tønsberg. Tlf: 96 51 34 51/ 94 12 50 86


Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen