Historisk arkiv

Senter for marint miljø og sikkerhet i Horten - nedleggelse av grunnstenen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen

Senter for marint miljø og sikkerhet i Horten - nedleggelse av grunnstenen

3. november 1995

Jeg er svært glad for å få lov til å være her i dag, og med denne handling bidra til at byggearbeidene for Senter for Marint Miljø og Sikkerhet nå kan starte. Den 8. juni 1994 ga Stortinget sin tilslutning til etablering av senteret, og nå er altså grunnstenen på plass.

Vi har vært gjennom en lang forberedelsesprosess, hvor vi også har møtt på uventede skjær i sjøen. Tidspunktet for ferdigstillelse er noe forskjøvet. Men nå skulle alt være klart for den praktiske gjennomføringen av det som tidligere har vært planer og visjoner; nemlig å skape et norsk, marint "vindu mot verden" her i Horten.

Svært mange har vært involvert i planleggingen og forberedelsene, og jeg vil benytte anledning til å rette en takk til alle aktører og bidragsytere. "Jo flere kokker jo mere søl" er det noe som heter, men jeg må si at i denne prosessen har ordtaket ikke holdt stikk. Jeg syns at samarbeidet om å få til en samling av aktiviteter rettet mot marint miljø og sikkerhet, må sies å være et eksempel til etterfølgelse.

Samordning og koordinering av statlige oppgaver og ressurser, blir tillagt økt vekt, både for å redusere omfanget av og kostnadene ved den offentlig forvaltning og for å oppnå synergieffekter.

Jeg er overbevist om at samlingen av disse hovedaktivitetene; trafikksentral for Oslofjorden, Opplæringssenter og SFTs oljevernavdeling vil gi rasjonaliseringsgevinster og mer effektiv bruk av statlige ressurser, samtidig som det vil gjøre det enklere å utvikle et faglig samarbeid om miljø og sikkerhet til sjøs. Jeg tror vi her kan få til et samspill mellom aktører både på privat og offentlig side.

Som Miljøvernminister må jeg også si at jeg tror dette er en seier for miljøet; en bedre operativ overvåking og beredskap vil gi større sikkerhet mot ulykker, samt en bedre evne til å rydde opp dersom uhellet likevel er ute. Oslofjorden er et svært viktig rekreasjonsområde for mange mennesker. 1,5 millioner nordmenn bor ved eller rundt denne fjorden, og da sier det seg selv at dette er noe vi må ta ekstra godt vare på. Området er hardt belastet med mange forskjellige brukere, ikke minst skipstrafikken setter sitt preg på miljøet her. Oslofjorden er i tillegg et krevende farvann i beredskapssammenheng, og det er derfor ekstra viktig å sikre et godt preventivt system mot miljøuhell i regionen.

Senteret vil også få stor nasjonal betydning; som et treningssenter for oljevernberedskapspersonell og som testsenter for oljevernteknologi. God opplæring av beredskapspersonell, og god kvalitet på oljevernutstyr er av fundamental betydning for den totale beredskapen i Norge.

Både oljevernteknologi og overvåking av skipstrafikk er områder hvor norske bedrifter har opparbeidet spisskompetanse i internasjonal målestokk. Norske trafikkovervåkingssystemer er levert til havner i en rekke land verden over, og norskprodusert oljevernutstyr benyttes i flere land.

Jeg håper at senteret vil styrke vår internasjonale konkurransedyktighet, slik at det kan bidra til eksport av norske produkter, tjenester og teknologi innenfor området marint miljø og sikkerhet. Senteret vil kunne vise mangfoldet i norsk teknologi innenfor det maritime området, og være et nasjonalt referansepunkt med tanke på eksport i et marked i vekst.

Det vil derfor være en utfordring for næringslivet både nasjonalt og regionalt å benytte seg av de muligheter og ringvirkninger det nye Senteret kan gi. Jeg har grunn til å tro at Horten-senteret kan føre til en ny giv i regionen, og bidra til økt sysselsetting både lokalt og nasjonalt.

Jeg vil avslutte med å ønske lykke til med byggearbeidene, og med å si at jeg ser fram til å se senteret ferdig "snekra" og innflyttingsklart. Jeg vet at det har vært lagt vekt på å la bygget fremstå i "grønn drakt" også med hensyn til byggematerialer så vel som byggeprosess, så jeg gleder meg til å ta i øyesyn det endelige resultat.

Lykke til og takk for innsatsen så langt!


Lagt inn 20 desember av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen