Historisk arkiv

Markering av at Peterson er den første EMAS-bedriften i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen

Markering av at Peterson er den første Emas-bedriften i Norge

Moss, 31. januar 1996

J eg vil først takke for anledningen til å delta i markeringen av at Peterson i Moss er den første EMAS bedriften i Norge.

Det har skjedd store miljøforbedringer i norsk industri de siste tiårene. Miljøvernmyndighetene prioriterte dette arbeidet høyt, og det ble utviklet nye strategier for å redusere problemene. I 70- og 80-årene ble de store oppryddingene foretatt - oftest etter press fra myndighetene. Og så begynte man å planlegge framover etter "føre var" prinsippet. I dag er miljøvernmyndighetenes overordnede målsetning å få bærekraftig produksjon og forbruk. Dette er en stor utfordring for industrien, og mange er allerede i gang. Både produktene og produksjonsprosessene skal være bærekraftige. Det vil si at alle trinn i et produkts livssyklus i tilstrekkelige grad skal ivareta miljø-og ressurshensyn. Det gjelder enten det er produktutvikling, produksjonsfasen, bruksfasen eller avfallsfasen.

Nå i 90-årene opplever vi at flere og flere bedrifter ser betydningen av å ta miljøet på alvor - ikke minst av hensynet til markedet. Forbrukerne krever det også. Miljøhensyn har blitt en integrert del av kvalitetsbegrepet. Strategien hos europeiske myndigheter er å bruke markedsorienterte virkemidler som et viktig supplement til lover og forskrifter. Eco- Management and Audit Scheme - eller EMAS- er et slikt virkemiddel. Ordningen er frivillig, den gir et miljøstyringsverktøy for industrien - og den gir et konkurransefortrinn.

Det er imidlertid viktig å presisere at miljøvernmyndighetene fortsatt vil satse på å redusere forurensningene fra industrien. Vi vil fortsette med å kontrollere og føre tilsyn med industrien. Og EMAS blir bare et supplement til myndighetenes miljøpolitikk.

Det er tre forhold som gjør EMAS spesielt interessant:

  1. Det første er:
    kravet om gjennomgang av egen virksomhet som vil styrke miljløbevisstheten EMAS krever at bedriften foretar en miljøgjennomgang av virksomheten. Miljøgjennomgangen innebærer at bedriften systematisk skal gjennomgå alle trinn i produktets livssyklus - alt fra produktutvikling og uttak av råstoff, produksjon, bruksfasen og avfallsfasen. Det betyr at å delta i EMAS koster. Men bedriften vil spare ressurser på sikt. Bedre utnyttelse av råstoffer, energiøkonomisering osv. kan føre til sparte utgifter.
    En slik miljøgjennomgang gir bedriften økt kunnskap om miljøsituasjonen i virksomhetene - og den får en styrket miljøbevissthet. Denne kunnskapen er en forutsetning for at bedriften selv skal kunne å løse miljøproblemene. Og dette leder meg over til neste punkt som er :
  2. Det andre er:
    kravet om ytterligere miljøforbedringer EMAS krever nemlig at bedriftene må gjøre mer enn det de er forpliktet til etter de til enhver tid gjeldende miljøkrav. Og dette er viktig! Det holder ikke å oppfylle SFTs utslippskrav hvis man skal være en EMAS-bedrift. En EMAS-bedrift må gjøre noe mer. Det er viktig at industrien på eget initiativ løser miljøproblemene - og ikke bare venter på at myndighetene kommer med pålegg. På denne måten blir industrien selv en miljøpådriver - og viser at den tar ansvar for miljøet. Og her har vi store forventninger til at industrien virkelig gjør noe. Det blir spennende å følge med på denne utviklingen.
  3. Det tredje er:
    at EMAS krever åpenhet om bedriftens miljøforhold EMAS krever at bedriften lager en skriftlig miljøredegjørelse om bedriftens miljøsituasjon og miljømål. Denne skal være myntet på allmennheten og skal være tilgjengelig for de som ønsker å lese den. En slik miljøredegjørelse skaper økt kunnskap og åpenhet rundt miljøproblemene og løsningene. Og det kjennetegner en bedrift som tar sitt miljøansvar alvorlig.

Jeg vil imidlertid påpeke at industrien her har et ansvar for at disse miljøredegjørelsene ikke bare blir store og fargerike rapporter - uten at det virkelig skjer noen miljøforbedring. For det er ingen tjent med - heller ikke ordningen, fordi markedet raskt vil gjennomskue det. Jeg er dessuten overbevist om at miljøvernorganisasjonene griper sjansen til å reagere hvis miljøredegjørelsene blir innholdsløse og ikke holder miljømessig mål.

Jeg synes også det er viktig å påpeke at EMAS ikke er noen garanti for at bedriften har forstått miljøutfordringene. En bærekraftig utvikling dreier seg om mer enn å lage miljømål og å kontrollere utslipp. Det skal mer til for å bli en "bærekraftig vinner"!! Kanskje burde også en bedriftsleder spørre seg selv om bedriftens produkter er eksistensberettiget - om bedriftens varer og tjenester dekker et reelt behov, eller om det bare skaper et behov? Det hjelper jo ikke å være ren hvis produktet er overflødig!!

Jeg tror at de bedriftene som deltar i EMAS kommer til å få store konkurransemessige fordeler. Interessen for EMAS er stor - både hjemme og ellers i Europa. Bare i januar i år er det registrert 50 nye tyske EMAS-bedrifter. Og dette er bare begynnelsen! Og det skaper en forventning om at norsk industri også tar denne utfordringen - og at "de flinkeste i klassen" deltar. Og da mener jeg ikke bare de største bedriftene!

Dette er en stor dag for Peterson! Peterson er den første EMAS-bedriften i Norge. Et lite skår i gleden er at Peterson fikk bot for et par dager siden fordi de brøt forurensningsloven i 1994. Det var svikt i rutinene som førte til at en tank med tallolje sprakk og oljen rant ut. Men EMAS er et verktøy for å sikre bedre rutiner. Så med EMAS skulle nå bedriften ha de beste forutsetninger for at slikt ikke skjer igjen.

Jeg synes det er spesielt hyggelig at den første EMAS-bedriften er en treforedlingsbedrift. Dette er en bransje som tidligere forårsaket vesentlige miljøproblemer, men hvor det er skjedd store forbedringer på miljøområdet. Treforedlingsindustrien burde ha de beste forutsetninger for å legge om til en bærekraftig produksjon. Jeg ser med forventning på den videre utviklingen.

Til slutt vil jeg gjerne overrekke det formelle beviset på at Peterson er registrert i EMAS-registeret i Brønnøysundsregistrene.

Lykke til med den videre satsing


Lagt inn 2 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen