Historisk arkiv

Anbefaling fra forsyningsutvalget om allokering av gassalgskontrakter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Nærings- og energidepartementet


7. november 1995

Anbefaling fra forsyningsutvalget om allokering av gassalgskontrakter

- Norge har store gassressurser og er en sentral leverandør til det europeiske gassmarkedet. Gasseksporten forventes å øke kraftig i årene som kommer, og Norge har allerede inngått kontrakter om salg av over 60 mrd. Sm3 naturgass pr. år etter århundreskiftet. Som følge av store gassalgskontrakter må ny kapasitet gjøres tilgjengelig, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

Nærings- og energidepartementet mottok i dag Forsyningsutvalgets (FU) anbefaling for allokering av gassalgskontrakter.

- Et flertall av selskapene i Forsyningsutvalget anbefaler at Åsgard starter produksjon og leveranser i oktober 2000. Vi vil nå se nærmere på selskapenes anbefaling. Regjeringen tar sikte på å legge fram en anbefaling om allokering og utbygging av ny produksjonskapasitet for Stortinget innen påske neste år, sier Stoltenberg.

FU er et rådgivende organ for departementet, som skal utarbeide forsyningsplaner og gi anbefalinger med hensyn til prioritering av felt, allokering og utpeking av kontraktsfelt. FU består av de 12 største eierne av gassressurser og operatørene på sokkelen. Anbefalingen omfatter leveranser fra år 2000 under kontrakter inngått med Verbundnetz Gas (inngått 1994), Mobil Erdgas-Erdöl GmbH (inngått 1994) og Gaz de France (inngått 1994 og 1995), samt Trollkontraktene (inngått 1986 og senere). De samlede volum utgjør ca 11 mrd Sm3 i år 2000, og vil utgjøre ca 22 mrd Sm3/år fra 2005.

Anbefalingen er støttet av 10 av selskapene i Forsyningsutvalget; Statoil, Saga, TOTAL, Shell, Conoco, Esso, Neste, Phillips, Mobil og Agip. De to øvrige medlemmene av Forsyningsutvalget, Norsk Hydro og Elf, vil oversende egne vurderinger til departementet.

De 10 selskapene anbefaler at Åsgard starter produksjon og leveranser i oktober 2000, og at ledig kapasitet på Troll/Sleipner utnyttes for best mulig økonomisk løsning. Selskapene anbefaler videre at dersom nye gassalg materialiseres innen våren 1996, bør Oseberg starte leveransene av gass i tidsrommet 2000-2002. De tar ikke stilling til Kårstø eller Kollsnes som ilandføringssted for Åsgard ettersom enkelte kommersielle aspekter ikke er endelig avklart.

En utbygging av Åsgard fra år 2000 vil innebære at våre eksportkontrakter for første gang vil bli dekket av gassfelt i Norskehavet i tillegg til Nordsjøen. Åsgard består av de samordnede feltene Midgard, Smørbukk og Smørbukk sør. Reservene i Åsgard er 123 mill Sm3 olje/kondensat og 232 mrd Sm3 gass. Årlig gassproduksjon fra Åsgard vil kunne bli i underkant av 11 mrd Sm3/år, forutsatt NGL-fraksjonering på ilandføringsstedet.


Informasjonssjef: Anne Ekern, Tlf: 22 34 61 09, Faks: 22 34 95 67
Lagt inn 8 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen