Historisk arkiv

Aurland, Kristiansand og Røros konkurrerer om europeisk pris i turisme og miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Nærings- og energidepartementet


27. juli 1995

Aurland, Kristiansand og Røros konkurrerer om europeisk pris i turisme og miljø

I anledning av naturvernåret har EU-kommisjonens turistenhet lansert en omfattende konkurranse for turisme- og miljø. Norge skal nominere tre kandidater til den euroepiske finalen.

- Juryen ved formann Gerhard Heiberg har utpekt Aurland, Kristiansand og Røros som norske deltagere i den europeiske konkurranse for turisme og miljø. De tre reisemålene vant i hard konkurranse med flere gode destinasjoner, som bevisst satser på å forene reiseliv med miljøhensyn, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

Konkurransen omfatter samtlige av de 17 medlemslandene innenfor EØS-området, inklusive Norge. Hensikten er å stimulere deltagerlandene til økt vektlegging av miljø i den videre utviklingen av reiselivet. Kåringen legger vekt på at reisemålene har en gjennomtenkt strategi for bærekraftig turisme, med god balanse mellom vekst og vern. Destinasjonen skal ha lagt planer, satt inn virkemidler og oppnådd gode resultater.

De tre norske kandidatene vil konkurrere med 58 kandidater fra de øvrige deltagerlandene. EU-kommisjonen vil i første rekke utpeke 25 reisemål til en finale, før en europeisk jury vil utpeke den endelige vinneren omkring årsskiftet 95/96.

Norsk reiselivsnæring har vist kraftig vekst de senere år, med et oppsving i antallet hotellgjestedøgn på mer enn 25 % for perioden 1989 til 1994 og en økning i bruttoproduksjonen på 12 % for den samme perioden. Utfordringen videre ligger i å utnytte en gunstig markedssituasjon, samtidig som miljø blir ivaretatt.

- En profilering av Norge som grønt og miljøvennlig stiller store krav til både reiselivet og myndighetene. Den europeiske konkurransen bidrar positivt ved å sette miljøet på dagsorden for utvikling av reiselivsnæringen, sier Stoltenberg.

I tillegg til å nominere kandidater til Europa-finalen, vil den norske juryen også kåre en norsk vinner. Den norske vinneren vil bli offentliggjort 17. oktober.


Lagt inn 25 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen