Historisk arkiv

Forslag til forbedring av flomvarslingssystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Nærings- og energidepartementet


7. november 1995

Forslag til forbedring av flomvarslingssystemet

Pressemelding fra flomtiltaksutvalget

Flomtiltaksutvalget, oppnevnt ved kgl. res. 13. juli 1995 for å gjennomgå systemet med flomtiltak i vassdrag, har i dag avgitt en delutredning om systemet for flomvarsling og vannføringsprognosering til Nærings- og energidepartementet. Flomtiltaksutvalget tar sikte på å avgi sin hovedutredning før påske 1996.

Etter en gjennomgang av dagens system for flomvarsling og vannføringsprognosering og erfaringene fra flommen i Glomma, Lågen og Trysilvassdragene våren 1995, har flomtiltaksutvalget foreslått en rekke tiltak for hvordan flomvarslingssystemet kan forbedres i fremtiden. Utvalget har også gjennomgått NVEs håndtering av sine forvaltningsoppgaver under flommen.

Flomtiltaksutvalget anbefaler at den landsdekkende flomvarslingen fortsetter og utvides til konkret varsling av vannføringer og vannstander i spesielt flomutsatte vassdrag. NVE bør fortsatt være den sentrale koordinerende instans for flomvarslingen i Norge. NVEs bemanning, utstyr og kompetanse til å drive flomvarsling anbefales styrket. Utvalget foreslår også at NVE inngår formelle samarbeidsavtaler med Det norske meteorologiske institutt og med vassdragsregulanter i aktuelle vassdrag for bedre å utnytte de ressursene som finnes her i flomvarslingen.

For å øke forståelsen av flomvarslene anbefaler Flomtiltaksutvalget en gjennomgang av språkbruken og innholdet i flomvarslene og en styrking av mottakernes evne til å tolke varslene gjennom opplærings- og informasjonstiltak. Utvalget foreslår at rutinene for utsending av varslene endres. Det må inngås avtaler og lages rutiner for distribusjon av varslene til beredskapsmyndigheter, fylkesmenn og kommuner.

Flomtiltaksutvalget anbefaler også at prosedyrer og ansvarsforhold for NVEs ulike beredskapsnivåer klarlegges, og at NVEs informasjonsstrategi for håndtering av eksterne henvendelser fra beredskapsmyndigheter, massemedia og allmennheten i krisesituasjoner styrkes.


Kontaktpersoner: Utvalgets leder: Adm. dir. Arnor Njøs, Jordforsk, tlf: 64 94 81 00
Utvalgssekretær Geir Y. Hermansen, Nærings- og energidepartementet, tlf: 22 34 63 86

Lagt inn 10 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen