Historisk arkiv

Nye konsesjonstildelinger i Barentshavet Sør "Barentshavprosjektet"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Nærings- og energidepartementet


6. september 1995

Nye konsesjonstildelinger i Barentshavet Sør "Barentshavprosjektet"

Det vil bli nye konsesjonstildelinger i Barentshavet Sør neste år. Arbeidet med nye tildelinger vil vi betegne "Barentshavprosjektet". Prosjektet vil gi letevirksomheten i området et tiltrengt løft og kan på sikt utnytte de mulighetene jeg tror dette området har som petroleumsprovins, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

Bakgrunn for planer om nye konsesjonstildelinger

Det er fortsatt forventninger om betydelige petroleumsforekomster i Barentshavet. Om lag 1/4 av de uoppdagede ressursene på norsk kontinentalsokkel forventes å befinne seg i dette området. - Dersom det gjøres oljefunn i dette området vil dette kunne gi fremtidige inntekter til hele nasjonen og positive virkninger for sysselsettingen i landsdelen, sier Stoltenberg.

Det har pågått leteaktivitet i Barentshavet Sør siden 1980, men det er til nå ikke påvist drivverdige ressurser. For å oppmuntre til videre leteaktivitet etter samfunnsøkonomisk lønnsomme ressurser i området ble rammebetingelsene endret for Barentshavet Sør. Stortinget ga sitt samtykke til dette gjennom behandlingen av St. meld nr. 26 (1993-94). I denne meldingen uttalte Regjeringen videre "...Med dette utgangspunkt vil det trolig være grunnlag for nye tildelinger i Barentshavet i løpet av våren 1996".

Selskapene har nå evaluert Barentshavet Sør på nytt etter at endringene i rammeverket ble etablert. Dette har blant annet resultert i et samarbeid mellom selskapene Amoco, Elf, Hydro, Mobil, Saga og Statoil. Disse selskapene vurderer mulighetene for felles søknader i deler av området.

For å bidra til å sikre ny lønnsom leteaktivitet i Barentshavet vil det bli tildelt større områder enn hva som er vanlig i den enkelte utvinningstillatelse. Området for en utvinningstillatelse bør gjøres så stort at det inneholder flere funnmuligheter.

Timeplan for videre arbeid

I Barentshavprosjektet tar en sikte på nominering av utlysningsaktuelt areal fra selskapene ved årsskiftet 1995/96. Utlysning vil finne sted tidlig i 1996. Søknadsfristen vil settes til vårparten 1996 med tildelinger etter sommeren samme år.

Tildelingene i Barentshavprosjektet vil tidsmessig foregå uavhengig av tildelinger på øvrige deler av sokkelen.

Lagt inn 7 septembert 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen