Historisk arkiv

Organisering av krafthandelen med Sverige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Nærings- og energidepartementet


3. november 1995

Organisering av krafthandelen med Sverige

Regjeringen har i dag lagt fram en stortingsmelding om organiseringen av krafthandelen med Sverige. I meldingen går Regjeringen inn for at forholdene legges bedre til rette for handel med elektrisk kraft mellom Norge og Sverige. Omorganiseringen av det svenske kraftmarkedet er bakgrunnen for at det var behov for å gå gjennom organiseringen av handelen på norsk side. Sverige vil fra 1996 få en kraftomsetning basert på samme prinsipper som den norske.

- Norge og Sverige har handlet kraft i mange år. Nå gjør vi denne handelen smidigere. Den nye organiseringen av krafthandelen mellom Norge og Sverige gir en bedre forvaltning av våre vannkraftressurser. Handelen gjør at vi har mindre behov for utbygging av kraftanlegg og flerårsmagasiner, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

Norge har i en årrekke handlet kraft med Sverige, Danmark, Finland og Russland. Ulike produksjonsegenskaper og et godt utbygget nett har lagt forholdene til rette for en omfattende handel mellom landene. Eksporten fra Norge i perioden 1970 til 1994 har vært nesten fem ganger så stor som importen. Handelen med Sverige utgjør den største delen av utvekslingen.

Kraftutveksling med utlandet gjør at vi klarer oss med færre kraftanlegg og flerårsmagasiner for å utjevne store naturlige variasjoner i nedbør og temperatur. Handelen med de nordiske landene har derfor gitt store økonomiske og miljømessige fordeler. De nordiske energiministrene påpekte på ministermøtet i juni i år betydningen av å videreføre og utvikle det nordiske kraftsamarbeidet. Det er store fordeler knyttet til den kortsiktige kraftutvekslingen både med hensyn til økonomi, energi og miljø.

En felles norsk-svensk børsorganisasjon med hovedkontor i Norge skal utvikles fra Statnett Marked AS. Statnett Markeds rolle styrkes også ved at all fysisk kraftutveksling med Sverige skal foregå over denne handelsplassen. De samme reglene skal gjelde for norske og svenske aktører. Departementet er positivt innstilt til at Statnett SF og Svenska kraftnät kan eie børsen i fellesskap, dersom denne blir handelsplass også for den svenske handelen. En utvidelse av den norske kraftbørsen vil være en stimulans for det faglige miljøet i norsk kraftforsyning.

Endringene på norsk side forutsetter at kraftmarkedet i Sverige virker tilfredsstillende når omreguleringen trer i kraft ved årsskiftet. Den mer langsiktige utviklingen i de to lands kraftmarkeder må også være i tråd med en åpen kortsiktig kraftutveksling, og gi tilfredsstillende konkurransevilkår for norske og svenske aktører. Dersom det oppstår en stor og varig ubalanse i utviklingen av kraftforsyningene i Norge og Sverige, vil organiseringen av handelen måtte vurderes på nytt.

Når det gjelder de øvrige nordiske landene, er det gjennom den nylig reforhandlede ELSAM-avtalen lagt til rette for en effektiv kraftutveksling knyttet til kablene mellom Danmark og Norge. Det er i dag heller ikke grunnlag for å endre vilkårene for overføring av kraft til Finland og Russland. Vilkårene for å handle på børsen vil imidlertid endres for de danske, finske og russiske aktørene, slik at de kan handle enten direkte på lik linje med norske og svenske aktører eller innenfor rammene av langsiktige avtaler.


Informasjonssjef: Anne Ekern, Tlf: 22 34 61 09, Faks: 22 34 95 67
Lagt inn 1 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen