Historisk arkiv

Statkraft SF og ELSAM har fått konsesjon til en reforhandlet langsiktig kraftutvekslingsavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Nærings- og energidepartementet


27. juni 1995

Statkraft SF og ELSAM har fått konsesjon til en reforhandlet langsiktig kraftutvekslingsavtale

Nærings- og energidepartementet har gitt konsesjon til Statkraft SF for en reforhandlet avtale om langsiktig kraftutveksling med den danske kraftsammenslutningen I/S ELSAM. Den reforhandlede avtalen vil erstatte de eksisterende langsiktige avtalene mellom den norske stat og ELSAM.

- Jeg er glad for at vi nå får på plass en ny ELSAM-avtale. Den nye avtalen vil bidra til et bedre samspill mellom de to lands kraftsystemer enn de eksisterende avtalene, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg i forbindelse med at konsesjonen blir gitt.

Avtalen utnytter de ulike kraftsystemenes egenskaper ved å utveksle kraft på langsiktig basis. Avtalens struktur forutsetter bruk av hele kapasiteten på Skagerraks-forbindelsene. Den norske parten har en leveringsforpliktelse på 1,5 TWh/år fastkraft til ELSAM. Ledig overføringskapasitet skal benyttes til mellomlang og kortsiktig kraftutveksling når danske marginale kostnader og norske børspriser tilsier dette. Departementet forventer derfor at Norge gjennom utveksling av kraft vil være sikret nettoimport av kraft når pris- og kostnadsforholdene i de to land tilsier det.

Utveksling av kraft vil skje gjennom de tre eksisterende kablene mellom Norge og Jylland. Disse har en total overføringskapasitet på 1000 MW, men den allerede inngåtte transittavtalen mellom Statkraft SF og det tyske kraftselskapet PreussenElektra vil benytte 400 MW fra 01.10.1998. Den reforhandlede avtalen har en varighet på 25 år.

Norges vassdrags- og energiverk (NVE) skal kontrollere at innholdet i avtalen og konsesjons- kravene blir fulgt. NVE kan videre fastsette nærmere retningslinjer for håndtering, organisering og informasjon knyttet til mellomlang og kortsiktig utveksling.

Statkraft SF vil være operatør av avtalen. Statkraft SF skal inngå avtaler med de øvrige selskapene i Norsk Krafteksport AS og EuroKraft Norge AS vedrørende forpliktelser,

rettigheter, risiko og praktisk drift av ELSAM-avtalen. Departementet har fullmakt til å overføre andeler av ELSAM-avtalen til Norsk Krafteksport AS og EuroKraft Norge AS.

Kontaktperson: avd.dir. Kjell Grotmol, telefon: 22 34 63 44


Lagt inn 26 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen