Historisk arkiv

Disponering av Odin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Nærings- og energidepartementet


8. mars 1996

Disponering av Odin

Regjeringen tok i dag stilling til en endelig disponering av innretningene på Odin-feltet. Odin er et gassfelt i Frigg-området. Esso eier feltet 100%. Feltet sluttet å produsere 1. august 1994 etter ti års drift.

- Vi tar sikte på at hele plattformen tas til land. Denne løsningen forener på en god måte hensynet til miljø, fiskeri, skipsfart, sikkerhet og økonomi, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

Plattformen vil bli tatt til land for opphugging, eventuelt resirkulering eller annen bruk av utstyret dersom dette er mer hensiktsmessig. De samlede fjerningskostnadene er anslått til ca. 245 millioner kroner. I følge regelverket skal staten dekke en vesentlig del av kostnadene.

Operatøren Esso foreslo opprinnelig at stålunderstellet skulle veltes og bli liggende som et kunstig fiskerev og at staten skulle påta seg et eventuelt fremtidig ansvar. Usikkerheten var for stor til at Regjeringen kunne gå inn for etterlatelse i dette tilfellet, men disponering til havs vil kunne være en aktuell løsning i fremtiden.

Regjeringen går inn for å utsette beslutningen om endelig disponering av gassrørledningen til Frigg-feltet i fire år i påvente av resultatet av en utredning om disponering av olje- og gassrørledninger.

Innretningene på Odin består av en konvensjonell stålplattform med utstyr for begrenset gassbehandling, samt en 26 kilometer lang 20-tommers rørledning til Frigg-feltet. Stålunderstellet står på 103 meters dyp og veier ca 6200 tonn. Dekket og moduler med bore- og prosessutstyr, boligkvarter og helikopterdekk, veier ca 7600 tonn.

Endelig disponering av plattformer fikk stor internasjonal oppmerksomhet etter Greenpeace-aksjonen mot dumping av Brent Spar sist sommer. Med vår lange kystlinje og viktige fiskerier er vi sterkt opptatt av å beskytte havet. Norge er tilhenger av internasjonalt bindende regelverk. Internasjonalt miljøsamarbeid og internasjonalt regelverk som alle kan og vil respektere må bygge på fakta og et vitenskapelig grunnlag.

På møtet i London-konvensjonen i desember var det stor motstand mot forbud mot dumping og det ble vedtatt å be en vitenskapsgruppe se nærmere på behovet for eventuelle endringer i regelverket. På møtet i SEBA (arbeidsgruppe under OSPAR) i februar ble det vedtatt å undersøke muligheten for en kategorisering av innretninger uten at noen disponeringsalternativ ble utelukket. EU-kommisjonen er i ferd med å sette ut en bred studie av forhold knyttet til disponering av petroleumsinnretninger.


Lagt inn 11 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen